İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Konuşmasının önemli bir bölümünü hukuk devleti ilkesine ve yargı bağımsızlığına ayıran Dervişoğlu, adalet sistemine yönelik sert eleştiriler yöneltti. Hükümeti “adaleti araçsallaştırmakla” suçlayan Dervişoğlu, “Gizli tanıklarla doldurulan içi boş soruşturmalarla ülkem boğuluyor” diyerek, son dönem yargı süreçlerini hedef aldı.
Dervişoğlu, Türk tiyatrosunun önemli yapıtlarından biri olan Vatan Yahut Silistre oyununa gönderme yaparak, “Vatan Yahut Silistre gitmiş, Vatan Yahut Silivri gelmiştir” sözleriyle mevcut durumu eleştirdi. Bu cümlesi, salonda bulunan partililer tarafından alkışlarla karşılandı.
“Adalet Çökerse Devlet Çöker”
Konuşmasının başında “Bir ülkede adalet çökerse, o ülkede devlet de çöker” diyen Dervişoğlu, hukuk sisteminin siyasi baskı altında olduğunu ve yargı kararlarının toplumda karşılık bulmadığını söyledi. Mahkemelerin, iktidarın isteği doğrultusunda kararlar verdiğini öne süren Dervişoğlu, şöyle konuştu:
“Bugün Türkiye’de adaletin terazisi bozulmuştur. Mahkemeler, iktidarın siyasi hesaplaşmalarına araç edilmiş durumdadır. Hakimler ve savcılar bağımsız değil, talimatla hareket ediyor. Vatandaşın adalete olan inancı sarsılmış durumda. İnsanlar artık adaletin değil, gücün kimde olduğuna bakıyor. Bu çok tehlikeli bir gidişattır.”
“Gizli Tanıklarla Hukuk Katlediliyor”
Son dönemde yürütülen bazı soruşturmalara da değinen Dervişoğlu, özellikle ‘gizli tanık’ uygulamasını sert sözlerle eleştirdi. Bu yöntemin, adil yargılanma hakkını ortadan kaldırdığını belirten Dervişoğlu, “Gizli tanıklarla doldurulan içi boş dosyalarla insanlar yıllarca özgürlüklerinden ediliyor. Ne savunma hakkı kalıyor, ne de adil yargılanma ilkesi” dedi.
Dervişoğlu’nun bu eleştirisi, kamuoyunda uzun süredir tartışma konusu olan bazı siyasi davaları da akıllara getirdi. Yargı süreçlerinin şeffaflıktan uzaklaştığını ifade eden İYİ Parti lideri, “Adalet, milletin vicdanında hüküm bulmalı. Ama şimdi ne vicdan kaldı ne de hukuk” diye konuştu.
“İktidarın Demokrasi Söylemi Samimiyetsiz”
İktidarın sürekli demokrasi ve hukuk devleti vurgusu yaptığını ancak uygulamada tam tersini hayata geçirdiğini iddia eden Dervişoğlu, bu çelişkiyi şöyle dile getirdi:
“Bir yandan demokrasi ve hukuk devleti masalları anlatıyorlar, diğer yandan adaletin altını oyuyorlar. Anayasa Mahkemesi’nin kararları uygulanmıyor. Mahkemelere güven duymayan bir toplum yaratıldı. Herkes yarın başına ne geleceğini bilemeden yaşıyor. Böyle bir ülkede huzur da olmaz, yatırım da olmaz, gelecek de kurulamaz.”
“Vatan Yahut Silistre Gitmiş, Vatan Yahut Silivri Gelmiştir”
Dervişoğlu’nun konuşmasında en çok dikkat çeken ifadelerden biri ise “Vatan Yahut Silistre gitmiş, Vatan Yahut Silivri gelmiştir” cümlesi oldu. Bu sözle hem Türkiye’nin hukuk sistemindeki yozlaşmayı hem de düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını eleştiren Dervişoğlu, toplumda korku iklimi yaratıldığını savundu.
Bu çarpıcı benzetmeyle, Namık Kemal’in özgürlük ve vatan sevgisi temalarını işlediği eseriyle mevcut Türkiye tablosunu kıyaslayan Dervişoğlu, “Bugün vatan için mücadele edenler değil, iktidarın menfaatlerini sorgulayanlar Silivri yollarına düşüyor. O yüzden diyorum ki, Vatan Yahut Silistre gitmiş, Vatan Yahut Silivri gelmiştir” dedi.
“Meclis İşlevsizleştirildi, Milletin Sesi Kesiliyor”
İYİ Parti Genel Başkanı, yalnızca yargı değil, yasama organının da etkisiz hale getirildiğini savundu. TBMM'nin devre dışı bırakıldığını ve milletin iradesinin dikkate alınmadığını belirten Dervişoğlu, şöyle devam etti:
“Milletin kürsüsü susturuluyor. Meclis adeta noter haline getirildi. Kanunlar tartışılmadan, değerlendirilmeden geçiriliyor. Muhalefetin sesi bastırılıyor. Bu Meclis milletin meclisi olmaktan çıkmıştır. Meclis kürsüsünü susturmak, milletin iradesine zincir vurmaktır.”
“Hukuku Değil, Seçimi Dizayn Etmeye Çalışıyorlar”
Dervişoğlu konuşmasının sonunda yaklaşan yerel seçim sürecine de değindi. İktidarın hukuk mekanizmasını kullanarak siyasi dizayn yapma çabasında olduğunu belirten İYİ Parti lideri, “Seçimi değil, rakiplerini yargı eliyle saf dışı bırakmayı hedefliyorlar. Ama biz buna teslim olmayacağız. Bu millet, kimin vatansever kimin menfaatperest olduğunu çok iyi biliyor” ifadelerini kullandı.
Salonda sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında Dervişoğlu, “Biz milletin yanında, adaletin ve hukukun savunucusu olmaya devam edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.