Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Siyaset | CHP’de Kayyum Tehdidine Kılıçdaroğlu’ndan Sert Açıklama

CHP’de Kayyum Tehdidine Kılıçdaroğlu’ndan Sert Açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP), 2023 kurultay sürecine dair “şaibe” ve kayyum iddialarıyla kamuoyu köpürtülürken, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’dan sert açıklamalar geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP), 2023 kurultay sürecine dair “şaibe” ve kayyum iddialarıyla kamuoyu köpürtülürken, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’dan sert açıklamalar geldi.

CHP’de Kayyum Tehdidine Kılıçdaroğlu’ndan Sert Açıklama

Kurultay sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “şüpheli, şaibeli” ifadeleriyle hedef gösterilen sürece dair tartışmalar sürüyor. Erdoğan, partisinin Manisa İl Kongresi’nde, “Seçimlerin faturasını Bay Kemal’e çıkartıp şaibeli bir kurultayla kendisini tehcir ettiler” şeklinde sert ifadeler kullanmıştı.

CHP’de 2023 kurultay süreci “şaibe” ve kayyum iddialarıyla çalkalanırken, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları partide gerilimi artırdı. Olağanüstü kurultay ve Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte CHP, iç çekişmeler ve dış müdahale tehdidine karşı zorlu bir sınav veriyor.

Kılıçdaroğlu’ndan Çelişkili İfadeler

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı:

“Hepsi bir ağızdan, hiçbir bilgi sahibi olmadığım, hiçbir dahlimin bulunmadığı bir konuda konuşmamı talep ediyorlar. Oysa biz, bu milletin hakiki gündeminden sapmadan yürümek zorundayız... Beni tanıyan herkes bilir: Eğer ortada bir gerçeklik varsa, onu eğip bükmeden, çekinmeden, dimdik bir duruşla dile getirmekten asla geri durmam.”

Kılıçdaroğlu, daha önce katıldığı televizyon programında parti yönetimine sert eleştiriler yöneltmişti. Sessizliğe yönelik “sükut ikrardandır” diyerek şaibe iddialarına ilişkin net bir açıklama yapılması gerektiğini vurgulamıştı:

“Nedir şaibe? Ya 'Çık açıkla' diyecekler ya da 'Böyle bir şey yoktur' diyecekler. Bir şey varsa, partinin kesinlikle kirlilikten arınması gerekir. Bir şüpheniz var mı?” sorusuna “Benim elimde bir şey yok.” yanıtını verdi.

Olağanüstü Kurultay ve Kayyum Tehdidi

Kurultayın ardından CHP, özellikle İstanbul İl Kongresi’nde yaşanan tartışmalar ve artan dış müdahale endişeleri nedeniyle olağanüstü kurultay kararı almıştı. 6 Nisan 2025’te Ankara’da gerçekleştirilen bu olağanüstü kurultayın en önemli gerekçesi, partinin iç işleyişini ve demokratik yapısını güçlendirerek, olası kayyum atanması riskine karşı önlem almak olarak açıklanmıştı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Yeni bir girişim CHP’ye kayyum atayarak pazar günkü seçime engel olmaya çalışanların hazırlıklarını gördük” diyerek, olağanüstü kurultayın nedenini kamuoyuna duyurmuştu. Kurultayda, parti tüzüğünde değişiklikler de yapılmıştı:

Genel başkan adayı olmak için imza toplama şartları yeniden belirlendi. Üç dönem kuralı netleştirildi. Kadın ve gençlik kotaları artırıldı. Delegelik şartları sıkılaştırıldı.

Bu adımlar, partinin iç demokrasisini ve hesap verebilirliğini güçlendirmeye yönelik olarak yorumlandı.

İmamoğlu’nun Tutuklanması ve Partide Gerginlik

Kurultay sürecindeki bir diğer önemli gelişme ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması oldu. İmamoğlu, CHP içinde reform ve yenilenme isteyen kesimlerin önde gelen isimlerinden biri olarak gösteriliyordu. Tutuklama kararı, partide büyük bir şok etkisi yaratırken, bazı çevrelerde siyasi tasfiye ve baskıların arttığı yorumlarına yol açtı.

Bu gelişme, özellikle olağanüstü kurultayın “dış müdahalelere karşı bir kalkan” olarak öne çıkmasını güçlendirdi. CHP yönetimi, İmamoğlu’nun tutuklanması gibi kritik olaylar karşısında birlik ve dayanışma mesajları verirken, içerde ise ayrışmaların derinleşmesi endişesi hakim.

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun Adaylık Sürecini Eleştirmişti

Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan sıfatıyla katıldığı televizyon programında CHP yönetimini Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecine yönelik “Daha uzun süre var, niye acele ediyoruz ki? Ülke yangın yerinde” diyerek açıkça eleştirmişti.

Kendi adaylık sürecine de değinen Kılıçdaroğlu “MYK’daki arkadaşlarımın görüşü oydu, benim adaylığım hata değildi” ifadelerini kullanmıştı.

CHP Zorlu Bir Süreçten Geçiyor

Bu açıklamalar, partideki liderlik ve strateji tartışmalarının halen sıcak olduğunu ortaya koyuyor.

CHP’de 2023-2025 döneminde yaşanan kurultay süreci, hem iç dengeleri hem de dış siyaset alanındaki gerilimleri derinden etkiledi. Eski Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun şaibe iddialarına dair elinde kesin bir bilgi olmamasına rağmen sessiz kalmayışı ve yönetimden net açıklamalar talep etmesi, partinin içindeki gerginliğin göstergesi oldu.

Olağanüstü kurultayla kayyum tehdidine karşı alınan önlemler ve Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ise CHP’nin önünde ciddi sınavlar olduğuna işaret ediyor. Parti, hem kendi iç demokrasisini korumak hem de ülke gündemindeki yangınlara rağmen milletin gerçek meselelerine odaklanmak için zorlu bir süreçten geçiyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız