Manisa Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Hekimi Op. Dr. Duygu Güzel, serviks (rahim ağzı) kanserinin erken tanı ve önlemlerle önlenebileceğini vurgulayarak, hastalıktan korunma yollarını açıkladı.

Serviks Kanseri Nedir?

Op. Dr. Duygu Güzel, serviks kanserini kadınlarda dünya genelinde en sık görülen dördüncü kanser türü olarak tanımladı. Hastalığın rahim ağzındaki hücrelerin kontrol dışı çoğalarak kansere dönüşmesi sonucunda meydana geldiğini belirtti. Genellikle diğer kadın kanser türlerine kıyasla daha genç yaşlarda görüldüğünü ifade etti.

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Hekimi Op. Dr. Duygu Güzel

Risk Faktörleri ve Korunma Yolları

Op. Dr. Güzel, serviks kanseri için en önemli risk faktörlerini erken yaşta cinsel aktiviteye başlamak, birden fazla cinsel partner sahibi olmak, sigara kullanımı ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar olarak sıraladı. Hastalığın genellikle asemptomatik olduğunu ve belirgin şikayetlerin olmadığını belirtti. Bu nedenle düzenli tarama testlerinin önemine vurgu yaptı.

Önleyici Tedbirler ve Aşının Rolü

Op. Dr. Güzel, serviks kanserinin önlenmesinde en etkili yolun HPV aşısı ve düzenli tarama testleri olduğunu söyledi. HPV aşısının 11 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına yapılabilirken, 15 yaşından küçüklere 2 doz, 15 yaş ve üzerinde ise 3 doz önerildiğini ifade etti. Aynı zamanda 25 yaşının altında sadece Pap-smear testi, 25 yaş ve üzerinde ise HPV testi ve gerektiğinde Pap-smear ile tarama yapıldığını belirtti.

Anne ve Bebeğin Bağı Çocukların Ruhsal Gelişimini Etkiliyor Anne ve Bebeğin Bağı Çocukların Ruhsal Gelişimini Etkiliyor

Tanı ve Tedavi Süreci

Hastalığa tanı konulmasının ardından pelvik muayene ve görüntüleme ile değerlendirme yapıldığını belirten Güzel, erken evrede cerrahi yöntemlerle tamamen tedavi edilebildiğini ifade etti. İleri evrelerde ise kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi seçeneklerinin ön planda düşünülebileceğini belirtti.

Uzman Tavsiyeleri

Op. Dr. Duygu Güzel, tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayene ve doktorun önerdiği sıklıkta HPV ve Pap-smear testi ile tarama yaptırmalarını önererek, pelvik ağrı ve anormal kanama gibi şikayetleri göz ardı etmemelerini tavsiye etti. Güzel, "Unutmayalım ki erken tanı hayat kurtarır" dedi.

Kaynak: İHA