İlk 6 ay adliye, diğer altı ay ofiste olmak üzere toplam 1 yıl boyunca zorunlu stajyer avukatlık yapan hukuk fakültesi mezunları, stajyer savcı ve stajyer hakimler gibi bakanlıktan ödenek taleplerini yineledi. Artan ekonomik sorunlara dikkat çeken stajyer avukatlar, 1 yılın uzun bir süre olduğunu belirterek sorunlarının giderilmesini istedi.

YÜKLERİ ÇOK GELİRLERİ YOK

Konuyla ilgili konuşan Antalya Baro Başkanı Av. Hüseyin Geçilmez, “Avukatlık Kanunu’nda stajyerlerin staj görev süresi boyunca herhangi bir şekilde gelir elde etmesi kanunen yasak. 1 gün dahi sigortaları olsa bile bütün stajları yanıyor. Bu 1 yıllık süreç boyunca hiçbir gelir elde etmesi kanunen mümkün olmayan stajyer avukatlar kendi imkanları ile yaşamak zorunda kalıyor. Öğrenciliğin devamı gibi bir durum söz konusu. Kira, fatura, gıda gibi giderleri olan stajyer avukatların hiçbir gelirleri yok” dedi.

WhatsApp Image 2020-09-22 at 22_17_37

HUKUKÇU MİLLETVEKİLLERİNDEN SES YOK

Başkan Geçilmez, “Avukatlık özel sektördeki diğer meslekler ile kıyaslanacak bir meslek değil. Avukatlık bir kamu hizmetidir. Kanunda da kamu hizmeti niteliğinde olan bir serbest meslek olarak geçiyor. Bu yüzden de bu niteliğe uygun şekilde stajyer avukatlara ücret ödenmesini talep ediyoruz. İnsanların zaten geçinmesini sağlamak adına mecburidir. Taleplerimize bakanlıktan, TBMM’de görüştüğümüz hukukçu milletvekillerinden veya siyasi partilerden herhangi bir olumlu geri dönüş alamadık. Buradaki asıl muhatabımız iktidardır, diğer partiler ancak baskı unsuru olabilirler. İktidardan bu yönde bir yanıt alamadık ama ısrarımız devam ediyor. Bu bir hak mücadelesidir, bir ayrıcalık talebi değildir” diye konuştu.

AVUKATLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR

Kreş Alanı Satışı İlk Değilmiş Kreş Alanı Satışı İlk Değilmiş

Antalya Barosu Stajyer Avukat Temsilcisi Ali Subaşı, ise “Yargının üç ayağı vardır. Hakimler, savcılar ve avukatlar. TCK’nın 6’ncı maddesinde hakim ve savcılar için herhangi bir ayrım yapılmadan her biri yargı görevini yerine getirenler olarak düzenlenmiş. Ayrıca Avukatlar Kanunu’nun 1’inci maddesinde ise ‘Yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı temsil ettiği’ belirtiliyor. Bakanlık bütçesinden hakim ve savcılar için bir ödenek ayrılırken, avukatlar göz ardı ediliyor, arka plana atılıyor. 1 yıl boyunca ne sigortadan ne de bir maaş düzenlemesinden faydalanamıyorlar” dedi.

BU MAĞDURİYET GİDERİLMELİ 

Ali Subaşı, “Özellikle adliyenin ilk 6 ayında kamu çalışanı gibi adliyelerde çalışıyorlar. Ancak hakim ve savcılar staj süreleri boyunca bakanlık bütçesinden ödenek alıyor ama stajyer avukatlar herhangi bir ödenek almıyor. Bu çok büyük bir problem. Günümüzün ekonomik koşulları ve gelir düzeyindeki eşitsizlik avukatları da mağdur ediyor. Bu nedenle acilen avukatlık kanunlarındaki boşlukların giderilerek bu mağduriyetin çözülmesi gerekiyor. İnanıyorum ki bir gün düzenleme hayata geçer ve bizden sonraki meslektaşlarımız bu düzenlemeden faydalanır” ifadelerini kullandı.

Arda KIR