Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiye Ünal, son dönemlerin gözde meyvesi olarak dikkat
çeken aronya meyvesi hakkında bilgi verdi. Aronya meyvesinin, anavatanı Kuzey
Amerika olan üzümsü bir meyve türü olduğunu belirten Doç. Dr. Nafiye Ünal,
aronyanın son birkaç yıldır ülkemizde ve dünyada popülerliğinin arttığını kaydetti.
Doç. Dr. Ünal, aronya meyvesinin dünyada ABD, Almanya, Rusya ve Polonya ile
birçok Avrupa ülkesinde yetiştiriciliğinin yapıldığını, ülkemizdeki geçmişinin
ise oldukça yeni olduğunu ve ülkemizde ilk hasat tarihinin 2016’ya dayandığını
ifade etti.
YÜKSEK RAKIMLI YERLERE UYGUN
Ülkemizde serin ılıman iklime sahip, kışları serin geçen
her türlü alanda bu bitki türünün yetiştiriciliğinin yapılabildiğine vurgu
yapan Ünal, “Son 1-2 yıldır üretim alanlarında hızlı artışlar oldu. Antalya ili
kapsamında yaptığımız adaptasyon çalışmalarında bu bitkinin, yüksek rakımlı
alanlarda yetiştiriciliğe uygun olduğunu gözlemledik. Özellikle yaşadığımız
pandemi döneminin etkisiyle tüketicilerin, bağışıklık sistemini güçlendirici
sağlıklı gıdalara yönelimi arttı. Buna bağlı olarak aronya üretimine yönelik
yatırım ve girişimler de hız kazandı.” diye konuştu.
SAĞLIK MEYVESİ OLARAK BİLİNİYOR
Aronyanın antioksidan özellikli fenolik bileşikleri
yüksek oranda içeren bir meyve türü olmasından dolayı tüm dünyada ‘Süper Meyve’ ve ‘Sağlık Meyvesi’ olarak da bilindiğini
belirten Ünal, “Aronya meyvesinin içeriğinde yüksek antosiyanin, antioksidan
aktivite ve fenolik bileşiklerinin yanısıra, yüksek miktarda C vitamini,
kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, B1, B2, B6 minerallerinin de olması,
meyvenin biyokimyasal içeriklerini daha da zenginleştiriyor. Yapılan bilimsel
çalışma sonuçlarına göre, aronya meyvesinin bağışıklığı güçlendirici etkisinin
olduğu, birçok hastalık ve hatta kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin
olduğu belirtiliyor. Bu nedenle pandemi sürecinde meyveye ilgi de arttı.”
ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Nafiye Ünal, aronya meyvelerinin taze ve kuru
meyve olarak tüketilebildiği ve işlemeye de çok uygun bir meyve türü olduğunu
belirterek, aronyanın meyve suyu, çay, sirke, reçel, dondurma, yoğurt, sos,
besin takviyesi, enerji içecekleri gibi alanlarda da kullanıldığına dikkat
çekti.
Akdeniz Gerçek Haber Merkezi