‘Kesik Minare Antalya’nın Belleğinden Silinemez’ diyen kurum, kuruluş ve örgütlerden oluşan ‘Kaleiçi Ortak Platformu’nun eyleminde basın açıklamasını okuyan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ufuk Aydının sözleri bunlar..

1896 yılında çıkan yangın sonrası kullanılmayan ve halk arasında Kesik Minare olarak adlandırılan Şehzade Korkut Camisi'ne 123 yıl sonra restorasyon çalışmaları kapsamında yeniden külah konulmasına tepkiler sürüyor..

Antalya’nın dinamiklerinin talebi belli Kesik Minare’de devam eden restorasyonun ivedilikle tamamlanıp, açık hava müzesi olması..

Platformu Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediye Meclisi Kaleiçi Komisyonu, Muratpaşa Belediye Meclisi Kültür Komisyonu, Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Antalya Kent Konseyi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Antalya İş Kadınları Derneği, Antalya Girişimci İş Kadınları Derneği, Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği, Antalya İş İnsanları Derneği , Çağdaş Gazeteciler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Kalekapısı Esnafı Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği oluşturuyor.

Sadece Kaleiçi Ortak Platformu’nun oluşturan kurum ve kuruluşlar değil, Antalyalıların çok büyük bölüme de bunu istiyor..

Kesik Minare’ye külah giydirilmesi ile başlayan tartışmalar  giderek alevlenirken, Antalya Valiliği’nin Kurban Bayramı’nda bu tarihi yapıyı cami olarak ibadete açmaya hazırlandığı bildiriliyor..

Tepki gerçekten büyük..

Bakınız Kesik Minare’ye komşu bir işletmenin sahibi ne diyor:

“buradan geçen her on kişiden sekizi tepki gösteriyor, kimileri de külahı ben takmışım gibi bana yükleniyor..

Kesik Minare konusunda değişik görüşler var..

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın herkesin tepkisi çeken külahlı restorasyona onay veren Vakıflar yönetimine, “ Kesik Minare açık hava müzesi olarak düzenlensin. Ben eşdeğer bir yerde camiyi yapayım” önerisinde bulunduğu,  Vakıflar’ın bu öneriye yanıt vermediği bilgilerine ulaştık..

Önceki günkü etkinlikte geç kalındığını düşünenler de var elbette..

Mimarlar Odası Antalya Şubesi eski Başkanı Osman Aydın da böyle düşünüyor, isim vermekten kaçınsa da Kaleiçi Ortak Platformu’nu oluşturan kurum, kuruluş ve örgütlere eleştiri mesajı veriyor.

Olayın bir diğer çarpıcı yönü ise Antalya’nın yeni bir restorasyon skandalı ile gündeme gelmiş olması..

Tarihi Aspendos Tiyatrosu’nun bir bölümüne mermer döşenmesi Türkiye’yi ayağa kaldırmıştı..

Bir başka restorasyon skandalı da tarihi Alaaddin Camisi’nde  yaşanmıştı..

Selçuklu dönemine ait Alaaddin Camisi’nin 800 yıllık taç kapısı restorasyon çalışmaları sırasında sökülerek yerine yeni bir kapı konmuştu..

Kesik Minare’ye külah takılması konusu gündemin ilk sırasına yükseldi bir anda..

Habertürk Yazarı Fatih Altaylı da konuyu köşesine taşıdı ve şu çarpıcı görüşlere yer verdi :

"Bu Kültür Bakanlığı’nın faaliyetleri hepimizi gülme krizine sokacak sonunda. Çünkü artık kızmıyoruz, gülüyoruz olan bitene”

Fatih Altaylı, yazısında şunları yazdı :

"Antalya’daki ünlü “Kesik minareli cami” olarak anılan Şehzade Korkut Camii’ne el atmış bakanlık. Onartmış. Minareyi tamir etmişler. Kırığı onarmışlar, yetmemiş tepesine bir de 123 yıl sonra külah oturtmuşlar." diyen Altaylı "Artık tüm turizm broşürlerini de değiştirirler.“Sağlam minareli camii” yaparlar”

Şimdi yanıt bekleyen soru şu :

Kesik Minare’de yanlıştan dönülür mü ?

Bu tarihi mekan Açık Hava Müzesi olarak düzenlenir mi ?

Antalya’da restorasyon skandalları devam edecek mi ?

Restorasyon skandalının yeni kurbanı hangi tarihi mekan olacak ?