Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
19°
Akdeniz Gerçek | Özel Haber | Tekelleşmiş GSM Operatörlerinin Fahiş Zamlarına Tepki Yağıyor! Rekabet Kurumu ve BTK Göreve

Tekelleşmiş GSM Operatörlerinin Fahiş Zamlarına Tepki Yağıyor! Rekabet Kurumu ve BTK Göreve

6 Şubat 2023 deprem sürecinde iletişimde yaşanan aksamalar ile tepki çeken 3 GSM operatörü bu sefer de tarifelere yapılan fahiş zamlarla tepki aldı.

6 Şubat 2023 deprem sürecinde iletişimde yaşanan aksamalar ile tepki çeken 3 GSM operatörü bu sefer de tarifelere yapılan fahiş zamlarla tepki aldı.

Tekelleşmiş GSM Operatörlerinin Fahiş Zamlarına Tepki Yağıyor! Rekabet Kurumu ve BTK Göreve

Deprem döneminde birçok insanı mağdur eden ve iletişimde büyük aksamalar yaşanmasına sebep olan 3 GSM operatörü bu seferde telefon faturası tarifelerine yaptığı büyük zamlarla gündeme geldi. Birçok tüketici operatörlerin telefon fiyatlarına yaptığı zamdan şikayet ederken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) onayladığı tarifelere tepkiler büyürken Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanvekili İbrahim Güllü Akdeniz Gerçek‘e yaptığı açıklamada, tarife fiyatlarının 3 GSM operatörlerinin ortak şekilde belirlemiş olabileceğini ifade etti. Bu durumun araştırılması gerektiğini kaydeden İbrahim Güllü, Rekabet Kurumu’nu göreve çağırdı.

Tekelleşmiş GSM Operatörlerinin Fahiş Zamlarına Tepki Yağıyor! Rekabet Kurumu ve BTK Göreve

“HABERLEŞME ANAYASAL HAKTIR”

TÜKONFED Başkanvekili İbrahim Güllü, “Son zamanlarda tüketicilerin şikayetlerinin başında GSM operatörlerinin fiyatlarındaki inanılmaz artışlar var. Bu artışlar yüzde 400 seviyelerini bulmakta. Bu tarifeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) onaylamaktadır. Tüketici Konfederasyonu bu tarifelerin onaylanmaması için defalarca çağrıda bulundu ama bu tarifeler maalesef onaylandı. Merkez Bankası’nın revize edilmiş enflasyon yüzdesi yüzde 40 iken, yüzde 400’lere varan tarife fiyat artışının makul, mantıklı ve maliyete dayalı herhangi bir açıklaması olamaz. Bu süreçte ne işçilik maliyetleri ne dövizde ciddi bir artış yaşandı. BTK onayladığı bu tarifenin gerekçesini kamuoyuna açıklamalı. Hangi gerekçelerle bu kadar yüksek bir artış öngörüldü ve kabul edildi? Haberleşme Anayasal hak olup en temel insan haklarındandır” diye konuştu.

Tekelleşmiş GSM Operatörlerinin Fahiş Zamlarına Tepki Yağıyor! Rekabet Kurumu ve BTK Göreve

“FİYATLAR BİRBİRİNE ÇOK YAKIN”

İbrahim Güllü, “Bugün hemen hemen her ailede her fertte bir cep telefonu ve evde internet bulunmaktadır. Hayatımızın her anında internete ve haberleşmeye bağımlı olarak yaşıyoruz. Her türlü işlememizi ve yazışmayı internet üzerinden yapıyoruz. Bugün 4 kişilik bir ailede ki 4 telefon ve evde de internetin kullanıldığı düşünüldüğünde ailenin aylık ödediği tutar 2-3 bin TL civarındadır. Asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu bu dönemde bu fiyat artışları kabul edilebilir ve ödenebilir olmaktan çıkmıştır. Tarifeli hatlardan çok kontörlü hatlara geçişin çoğalacağını öngörüyoruz. BTK’nın bu noktada devreye girerek bu tarifeleri iptal etmesi makul ve enflasyon hedeflerine uygun hale getirmesi gerekir. Türkiye’de GSM sektörünü 3 firma dizayn etmektedir. Bir tüketici A operatörünün tarifesinden şikayet edip B operatörüne geçmek istediğinde yine aynı fiyatlar ile karşılaşmakta. Burada bir tekelleşme durumu var. B operatöründen C operatörüne geçmek istediğinde yine aynı şekilde bir fiyat listesi karşısına çıkıyor. 3 firma yüzde 400’lere yakın fiyat artışını nasıl onaylattılar? Bu durum bize piyasada fiyatların birlikte oluşturulduğu yönünde kuşkular oluşturulmaktadır. Rekabet Kurumu 4054 sayılı Rekabetin Korunması Kanunu kapsamında bir inceleme yapıp bu 3 hakim GSM operatörünün bu tarifeleri neye göre belirlediklerini ve fiyatları birlikte belirleyip belirlemedikleri noktasında bir inceleme ve soruşturma açması gerekir. TÜKONFED olarak biz talep ve şikayette bulunuyoruz. Piyasa fiyatları birlikte mi belirleniyor?” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız