Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Manavgat | Manavgat’ta Kapalı Devre Sulama Sistemi İçin Tarih 2026

Manavgat’ta Kapalı Devre Sulama Sistemi İçin Tarih 2026

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ilçenin 423 bin dönüm tarım arazisine sahip olduğuna dikkat çekerek, tarımın en az turizm kadar kritik bir sektör olduğunu vurguladı.

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ilçenin 423 bin dönüm tarım arazisine sahip olduğuna dikkat çekerek, tarımın en az turizm kadar kritik bir sektör olduğunu vurguladı.

KAYNAK: DHA
Manavgat’ta Kapalı Devre Sulama Sistemi İçin Tarih 2026

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ilçede 423 bin dönüm ekili arazi bulunduğunu hatırlatarak, tarımın turizm kadar stratejik bir sektör olduğunun altını çizdi. Metin, üreticilerin en büyük sorununun sulama olduğunu belirterek, Dünya Bankası desteğiyle yapılacak kapalı devre sulama sisteminin ihalesinin 2026 Temmuz ayından önce tamamlanacağını duyurdu.

Metin, Manavgat’ın en büyük gelir kaynağının turizm olduğunu ancak 423 bin dönümlük tarım arazisinin varlığıyla tarımın da ilçenin geleceği açısından hayati önemde olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günlerde 11 ziraat odası başkanının katılımıyla DSİ Bölge Müdürlüğü’nde bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Metin, üreticilerin sorunlarının tek tek dile getirildiğini ve DSİ’nin çözüm için gerekli notları aldığını söyledi.

akdenizgercekmanavgatta-kapali-devre-sulama-sistemi-icin-tarih-20262.webp

Kapalı Devre Sulama Sistemi 2026’da

Başkan Metin, Manavgat için en önemli yatırımın kapalı devre sulama sistemi olduğunu belirtti. Projenin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Dünya Bankası kredisiyle gerçekleştirileceğini dile getiren Metin, ihale sürecinin 2026 Temmuz ayından önce sonuçlanacağını kaydetti. Bu sistemin devreye girmesiyle tarımsal sulamada suyun daha verimli, kontrollü ve planlı kullanılacağını belirten Metin, üreticilerin uzun yıllardır beklediği bir ihtiyacın karşılanacağını söyledi.

Üretici Talepleri DSİ’ye İletildi

Metin, ilçede yapımı tamamlanan Topsurlar Göleti’nin önümüzdeki yıldan itibaren su tutmaya başlayacağını ifade etti. Ayrıca Yerköprü Barajı’nın etüt çalışmalarının devam ettiğini ve ilerleyen süreçte tarımsal sulamaya dahil edileceğini kaydetti. Bunun yanında, Belenobası sulama sisteminin de genişletilmesi talebini DSİ’ye ilettiklerini belirten Metin, bu sistemin Güzelyalı, Ulukapı, Çeltikçi, Demirciler, Aksaz, Karaöz, Doğançam, Seydiler ve Hacıali mahallelerini kapsayacak şekilde genişletilmesini istediklerini aktardı.

Deniz Suyu ile Sulama Tehlikesi Gündeme Getirildi

Manavgat Barajı’ndan gündüz saatlerinde yeterli su sağlanamamasının özellikle Ulualan bölgesindeki üreticileri zor durumda bıraktığını dile getiren Metin, bu nedenle bazı alanlarda sulamanın deniz suyuyla yapılmak zorunda kaldığını söyledi. Bu durumun toprağın çoraklaşmasına ve ürün kayıplarına yol açtığını belirten Metin, DSİ’nin bu konuda çözüm için gerekli adımları atacağına inandıklarını ifade etti.

Üreticilerden Gelen Talepler

Başkan Metin, sulama ücretlerinin yüksekliği, hidrant kapasitesinin 80 dönümden 50 dönüme düşürülmesi, motopomp kullanan üreticilerin indirim oranlarının yüzde 30’a yükseltilmesi, sulama ödemelerinin ekim sonuna kadar ertelenmesi gibi taleplerin DSİ’ye iletildiğini söyledi. Ayrıca sulama kanallarının temizliğinin ekim ve kasım aylarında başlaması gerektiğini vurgulayan Metin, imara açılan bölgelerdeki sulama sahalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Üreticilere TÜİK Çağrısı

Son olarak üreticilere seslenen Rasim Metin, TÜİK tarafından yürütülen anket çalışmalarına katılımın zorunlu olduğunu hatırlatarak, “Üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için bu anketlere mutlaka katılmaları gerekiyor. Katılmayanlara cezai işlem uygulanabilir” dedi.


Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız