Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Manavgat | Manavgat Kuruyan Beyşehir Gölü'nü Kurtarabilir mi?

Manavgat Kuruyan Beyşehir Gölü'nü Kurtarabilir mi?

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir’de su çekilmesi dramatik boyutlara ulaştı. Kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama, gölün bazı bölgelerinde kıyıdan 1500 metreye kadar çekilmesine yol açtı.

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir’de su çekilmesi dramatik boyutlara ulaştı. Kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama, gölün bazı bölgelerinde kıyıdan 1500 metreye kadar çekilmesine yol açtı.

KAYNAK: Haber Merkezi
Manavgat Kuruyan Beyşehir Gölü'nü Kurtarabilir mi?

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan ve 656 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, son dönemde ciddi bir su kaybıyla karşı karşıya. İklim değişikliği, kuraklık ve plansız tarımsal sulama gölde su çekilmesine neden oldu. Bazı kıyı bölgelerinde suyun 300 metre, bazı alanlarda ise 1500 metreye kadar çekildiği gözlemleniyor.

akdenizgercek-beysehir-golu-alarm-veriyor-4.webp

“Beyşehir Kuruyor”

Gazeteci ve TV programcısı Cem Seymen, sosyal medya hesabından göldeki su kaybına dikkat çekti. Seymen, “Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir kurudu. Kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle su bazı bölgelerde kıyıdan 1500 metre çekildi. Konya’ya giden sulama kanallarının yaz kış açık olması, gölü besleyen akarsularının önlerine baraj yapılması Beyşehir’i kurutuyor.” ifadelerini kullandı.

akdenizgercek-beysehir-golu-alarm-veriyor-1.webp

“Akıllıca Hareket Edersek Çok Şey Kurtulur”

Çözüm önerilerini de sıralayan Seymen, Oymapınar ve Manavgat Barajından elektrik üretilmesinin arından kullanılan suyu Beyşehir Gölü’ne borularla basılabileceğini belirtti. Güneş enerji panellerinden üretilen elektrikle suyun basılması halinde ekonomik olacağını belirten Seymen, “Kurtarmak için ne yapılabilir? Buradan yetkililere sesleniyorum. Oymapınar ve Manavgat Barajından elektrik üretildikten sonra bırakılan su Beyşehir gölüne borularla kolayca basılabilir. Çok pahalı olabileceğini söyleyenler çıkabilir. Onun da çözümü basit. Güneş enerji panelleri kurup oradan üretilen elektrik suyu basacak motorlarda kullanılırsa maliyet düşer. Akıllıca hareket edersek çok şey kurtulur. Eğirdir ve Akşehir gölleri de kurtulur. Konya ovasındaki çiftçiyi kurtarır. Beyşehir’deki balıkçıyı kurtarır. Kıyısındaki meyve üreticisini kurtarır. Çevresindeki iklimi kurtarır.” dedi.

akdenizgercek-beysehir-golu-alarm-veriyor-4.webp

akdenizgercek-beysehir-golu-alarm-veriyor-3.webp

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız