
İbrahim Akkaya
Kilit Kepez oyları
2014 yılında muhtemelen Mart ayının son haftasında yapılacak olan yerel seçimler hem ülke için, hem de Antalya için ‘kırılma noktası’ olarak yorumlanıyor çeşitli çevrelerde.
Hükümette yapılan bakan değişikliği, seçimler öncesi iktidarın daha yumuşak bir politika izleyeceği, toplumsal barışı tehdit edecek girişimlerden kaçınılacağı gibi, radikal düşünce ve söylemleri seçen, kamuoyunda tepki gören isimlere koltuk verilmeyeceğini düşünenleri şaşırttı.
Hükümette yapılan bakan değişikliği ile Menderes Türel’den sonra bir başka Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’nun da AKP Genel Başkan Yardımcısı olması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atanan Ömer Çelik’ten boşalan Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesi, Antalya’da siyaset kulislerini hareketlendirdi.
Mevlüt Çavuşoğlu’nun adı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında geçiyordu.
Çavuşoğlu, bu söylentileri doğrularcasına Antalya’da sıkça boy göstermiş, etkinliklere katılmış, düğün, nişan, cenaze gibi halkla yakınlaşmayı sağlayan yerlerde görünmeye özen göstermişti.
AKP’de Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmasıyla birlikte Türel gibi Çavuşoğlu’nun da Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı tehlikeye girmiş görünüyor.
AKP kulislerinde adı büyükşehir için geçse de bir dönem Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı görevini yürüten Çavuşoğlu’nun parti tüzüğüne göre yeniden milletvekili adaylığı mümkün olmadığı için büyükelçilik beklediği de konuşuluyordu.
Şurası yadsınamaz bir gerçek ki AKP Antalya seçimine büyük önem veriyor.
Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişikliğin temelinde AKP’nin Antalya ile birlikte İzmir, Eskişehir, Mersin ve Aydın’ı kazanma iddiasının olduğu biliniyor.
Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2009 yerel seçimleri sonuçları açısından en çok Antalya’ya şaşırdığını açıklamıştı.
Erdoğan’ın AKP Antalya teşkilatına her fırsatta “Antalya’yı yeniden kazanmamız lazım, kazanmak için ne yapmamız gerekiyorsa söyleyin” dediği de biliniyor.
Şimdiki tablo karşısında AKP’nin Antalya’da kimi aday göstereceği tartışması doğal olarak alevlenecek.
Yazlığının bulunduğu Demre’ye sıkça gelen ve kendisini ‘yarı Antalyalı’ olarak tarif eden ve son rotasyonla Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğundan indirilen Ertuğrul Günay, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda daha favori bir aday konumunda bulunuyor.
İşte bu noktada ismini gizli tutmamızı isteyen AKP’nin önemli ve deneyimli bir ismi teşkilatın ve tabanın gönlündeki büyükşehir adayının İl Başkanı Mustafa Köse olduğunu söyledi.
Köse’nin adaylığı parti tabanında ve Antalya kamuoyunda henüz ciddi biçimde tartışılmadı.
AKP’liler Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığını yeniden kazanmanın adresini ‘kırsal oyları’ olarak gösteriyorlar.
Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklik iktidar partisini bu açıdan ümitlendiriyor.
AKP’liler Alanya gibi, Manavgat gibi, Elmalı gibi, Demre gibi, Serik gibi seçmeni fazla olan ilçeler ve bağlı mahalle ve köylerden gelecek oylara güveniyorlar.
AKP’lilere göre Muratpaşa’yı CHP’nin elinden almak şu aşamada çok güç.
Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen’in sempatisinin ve ilçedeki çalışmalarının halk tarafından beğenildiğini ifade ediyor AKP’liler..
Ardından da “Muratpaşa’yı kazanmak çok güç, zaten Muratpaşa’yı kazanırsak Çankaya’yı da, Kadıköy’ü de kazanırız” diyorlar.
Son anketlerde Evcilmen’in oylarının yüksek çıkması da AKP’lilerin bu düşüncesini onaylıyor.
Konyaaltı için de benzeri bir durum söz konusu..
AKP, Muratpaşa ve Konyaaltı’nı kazanamayacağı yönündeki düşüncelerin ışığında Büyükşehir’de avantajlı duruma geçmek için Kepez’deki makası genişletmek gerektiğini düşünüyor.
CHP’nin hedefi de Kepez’de makası daraltmak, böylece Muratpaşa oylarının avantajını da değerlendirerek Büyükşehir’i yeniden kazanmak olarak yorumlanıyor
Seçim günü yaklaştıkça tahminler de, yorumlar da yapılacak doğal olarak.
Tahminlerin ve yorumların doğrulanmasında ise partilerin adaylarının açıklanmasına bağlı..
Adaylar belli olunca şu andaki tablonun önemli ölçüde değişiklik göstermesi de sürpriz olmayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.