Antalya dendi mi akla hemen Konyaaltı sahili gelir..

Konyaaltı, dünyada belki de başka bir örneği olmayan, tam 7 kilometrelik bir plaja sahip..

Mavi bayraklı denizi, kuşkusuz Akdeniz’in en temizi..

Yerlisi de, yabancısı da tutkundur Konyaaltı sahiline..

Dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinde son yıllarda işler hiç de iyi gitmiyor..

AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin iktidar gücünü kullanarak tahsisini aldığı Konyaaltı’nda denizden eskisi gibi sorunsuz yararlanmak olanaksız hale geldi..

Büyükşehir Belediyesi  eski başkanlarından Hasan Subaşı döneminde ‘Antalya’da  Mezbahacılık Hizmeti’ yapmak düşüncesiyle kurulan, sonraki dönemlerde otopark, Konyaaltı Plajı, Sarısu Mesire Alanı, Beach Park, Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri, Zıp Zıp Oyun Parkı İşletmeciliği gibi yabancısı olduğu konulara yönlendirilen kısa adı ANET olarak Antalya İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., dünyaca ünlü plajı panayır yerine çevirmişti.

ANET’in acemi plaj işletmeciliği, plajdaki ‘Çadır Kent’ görüntüsü, temizlik, güvenlik zafiyeti ve birbirlerine halatla bağlanan şezlonglar yüzünden bir zamanlar 5 yıldızlı kaliteli hizmet sunulan Konyaaltı sahilinden kaçış başlamıştı..

Konyaaltı’nda Konyaaltı’nın adına yakışır bir proje uygulamak ididasıyla yola çıkan AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası’nın  yarışması ile elde edilen Antalya’nın Konyaaltı Sahili Projesi için 3 kez ihaleye çıkmasına rağmen, talipli bulamadı, belediye firmalarından ANTEPE projenin ilk aşamasını, yai günübirlik tesisleri yapmak üzere kolları sıvadı..

Beach Park’tan başlanan çalışmalar Konyaaltı Belediyesi Kavşağı’na kadar uzatıldı, Akdeniz Bulvarı’nın deniz bölümü trafiğe kapatılarak proje kapsamında alındı..

Konyaatı Sahili Projesi’nde neler var ?

Tamamen halka açık bir proje olarak halkın öncelikli deniz kullanımını sağlamayı amaçlayan Konyaaltı Sahil Projesi’nde, sosyal ve kültürel alanlar, gezi alanları, yürüyüş yolları, su sporları, yeşil alanları, aktivite alanları, rekreasyon alanları, yeme-içme ve alışveriş alanları bulunuyor. Proje ile Beach Park’ın arka tarafındaki koruluk tamamen korunup, içerisinde yürüyüş yolları ve bisiklet yolları yapılarak Antalyalılar tarafından daha çok kullanılması sağlanacak. Koruluk içindeki amfi tiyatro da aynı şekilde korunarak, kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam edecek. Projeyle engelli vatandaşların Konyaaltı Sahili’ne engelsiz ulaşımı mümkün olacak. Müze meydanından başlayıp Boğaçay’ına kadar uzanan proje alanında engelli bireylerin rahatlıkla hareket edip, denize girebilecekleri alanlar tasarlandı.

Pekala çalışmalar turizm sezonuna yetişecek mi ? 

Bu kaygı değişik ortamlarda dillendirilmeye başlanınca Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, açıklama yapma gereğini duydu ve günübirlik tesislerin Haziran ayına yetiştirilmesine çalışılacağını belirttti.

Türel’e göre, Konyaalıt Sahili Projesi’nin yüzde 90’nı tamamen halkın ücrnetsiz kullanımına kalacak, yüzde 10-11’lik bölüm ise ücretli olacak....

Bu noktada Türel’in ‘çılgın projesi’ Boğaçayı’nı devreye sokması ise endişeleri artırdı,. Kafaları iyice karıştırdı.

Türel,  ‘Antalya’nın dünyaca ünlü pırlanta gerdanlığı’ dediği  Konyaaltı Sahili Projesi’ nin uzmanların, meslek odalarının, çevrecilerin ve Antalya’nın dinamiklerinin karşı çıktığı Boğaçayı Projesi ile birleşince muhteşem görüneceğini iddia ediyor..

Türel ve yapımcı ANET’in Genel Müdürü Bahadır Yantaç, günübirlik tesislerin sezona yetişeceğinden emin..

Ancak, Başkan Türel tarafından Haziran ayının işaret edilmesi’ 2018’de Konyaaltı’nda denize girme hayali kurmayın’ iddiasında bulunanları haklı çıkarabilir..

Tesisler yetiştirilemez ise tam bir kaos yaşanır..

Türel ve ekibi çok zor durumda kalabilir..

Yerli halka da, tatilciye de tesislerin neden deniz sezonuna yetiştirilemediğini anlatmak çok zor olabilir..

Konyaaltı’nda sivil toplum hareketinin çok dinamik olduğunu, halkın çabuk örgütlendiğini de düşününce Türel ve ekibini zor günlerin beklediğini söylemek kahinlik olmaz..