Hayatımızın her anına dokunabilmemiz için sosyalleşebilmemiz gerekiyor. Bunun için bireylere bir şeylere ulaşmamız gerekmektedir.
İşe gelip gitmemiz, hasta olduğumuzda hastanelere gitmemiz, kültürel faaliyetlerde bulunmamız, akrabalarımızla akranlarımızla buluşmamız kısacası; hayatımızın içerisinde dolu dolu yaşamamız gerekmektedir.
Bu gibi sorunlarımızın aşılması için bizlerin yukarıda bahsetmiş olduğumuz kurumlara ve kuruluşlara ulaşmamız için erişebilir olması gerekmektedir.
Hükümetler çıkarmış oldukları yasalar, yönetmelikler, tebliğlerdeki koşullara uygunluk çerçevesinde denetlemeler yapmaktadır.
Çıkartılmış olan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” gereğince Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları tüm illerde kurulmuştur.
Bu komisyonlar yönetmelikte belirlenmiş sürelerde toplanarak gerekli denetlemeleri yapmaktadır.
Bu yönetmeliğin 4.maddesinin l ve m fıkrasında belirtilen yerlerde denetlemeler yapılır.
“l) (Değişik:RG-21/9/2016-29834) Ulusal erişilebilirlik izleme sistemi: Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılarda ve toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik standartlarının uygulanmasının takip edilmesini,
m) Umuma açık hizmet veren yapı: Kamu hizmeti için kullanılan resmi binalar ile ibadet yerleri, özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binaları,
ifade eder.”
Yaşamakta olduğum Manavgat ilçesinde fizik tedavi için gittiğim Manavgat Devlet Hastahane’sinin Fizik Tedavi merkezinin hastalar için ayrılmış olan tuvaleti dillere destan olmuş.
Şimdi ben bunu fazla anlatmayım.
Gidenler bilir.
Gitmeyenler için kısaca eski tip tuvalet diyebilirim.
Bu da bize göstermektedir ki denetlemesi gerekenler ya düzgün denetlemiyor yada hiç denetlemiyor.
Gerçi bu denetlemeyi yapmayanlar kadar denetlemesini istemeyen biz engellilerin,engelli derneklerinin de bir eksikliği olarak gözükmektedir bu örnek.
O zaman ne diyoruz.
Tepkisiz Toplum Etkisiz Toplumdur.