Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Kadın | Sahipsiz Kadın Cenazeleri İçin Gönüllü Başladı, Mesleği Oldu

Sahipsiz Kadın Cenazeleri İçin Gönüllü Başladı, Mesleği Oldu

Bingöl’de aldığı dini eğitimle gönüllü olarak sahipsiz kadın cenazelerini yıkamaya başlayan Minenur Coşkun, gassal oldu.

Bingöl’de aldığı dini eğitimle gönüllü olarak sahipsiz kadın cenazelerini yıkamaya başlayan Minenur Coşkun, gassal oldu.

Sahipsiz Kadın Cenazeleri İçin Gönüllü Başladı, Mesleği Oldu

Bingöl’de aldığı dini eğitimle gönüllü olarak sahipsiz kadın cenazelerini yıkamaya başlayan Minenur Coşkun, 2021 yılından bu yana Bingöl Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde gassal olarak görev yapıyor. Coşkun, mesleğinin son yıllarda bilinirliğinin arttığını ve toplumda saygı gören bir hale geldiğini belirtti.

Gassallık, Gönüllü Başladığı Bir Görevden Mesleğe Dönüştü

Minenur Coşkun (29), aldığı medrese eğitiminin ardından sahipsiz kadın cenazeleri için gönüllü olarak cenaze yıkama hizmeti vermeye başladı. 2021 yılında Bingöl Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde gassal olarak çalışmaya başlayan Coşkun, bu alandaki deneyimlerini şu sözlerle paylaştı:

"Dini eğitimimdeki hocamın vesilesiyle gönüllü cenaze yıkamaya başladım. Sahipsiz cenazelerin yıkama hizmetini üstlendim. 2021’de Başkan Erdal Arıkan Bey tarafından işe alındım ve profesyonel olarak gassallık yapmaya başladım."

“Sadece Belediye Personeliyle Sahipsiz Cenazeler Defnedildi”

Coşkun, sahipsiz cenazelerin defnedilmesi sırasında karşılaştığı zorluklara değindi:

"İstanbul’dan Bingöl’e getirilen cenazeleri belediye hizmetiyle havaalanından alıp, sadece belediye personeliyle yıkayıp defnettik. Bir gün bir bayanın cenazesinin yıkanması gerektiği söylendi. Annemle birlikte o kadının evine gidip hem evini hem de bedenini temizledik. Bu, unutamayacağım bir deneyim oldu."

Covid-19 ve Deprem Süreçlerinde Derin İzler Bırakan Anlar

Coşkun, Covid-19 ve deprem süreçlerinde mesleğinin zorluklarını daha derinden hissettiğini ifade etti:

"Covid-19 döneminde annenin evlattan, evladın anneden kaçtığına tanık olduk. Adıyaman’dan gelen bir cenaze beni çok etkiledi. 3 çocuk annesi bir kadının hayat hikayesini dinledikten sonra cenazesine dokunmaya kıyamadım. Bu meslek, insanlara dair birçok acı hikayeyi dinlememi sağladı. En sevdiklerimden biri olan halamı yıkamak, mesleki olarak yaşadığım en zorlu süreçlerden biriydi."

“Ölü Yıkıyorum” Demek Önceleri Korkutuyordu

Mesleğin toplumdaki algısının değiştiğine dikkat çeken Coşkun, gassallığın geçmişte korkutucu bir meslek olarak görüldüğünü ancak artık değer verilmeye başlandığını belirtti:

"Gassal olduğumu söylediğimde insanlar önce ne olduğunu soruyordu. Dizilerde bu mesleğin işlenmesiyle gassallık normalleşti. Önceden korkulan bir meslekken şimdi hayatın hakikatine açılan bir pencere haline geldi."

Bingöl’de Gassallık: İnsanları Son Yolculuğa Hazırlamak

Bingöl Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan 2 kadın ve 2 erkek gassal, hayatını kaybeden insanları son yolculuklarına hazırlıyor. 13 yıldır gassal olarak çalışan Abdulbasit Kırtay (54), mesleğin ilk dönemlerde kendisini zorladığını belirtti:

"Başta çok etkileniyordum. İstanbul’dan gelen bir cenaze beni derinden etkilemişti. Ancak zamanla bu işe alıştım. Artık mesleğimizin zor olduğunu insanlar daha iyi anlıyor."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız