İtalya'da yaşları 18 ile 22 arasında değişen yedi erkek, temmuz ayı başında Sicilya'nın Palermo şehrinde 19 yaşındaki bir kadına tecav*z ettiler ve saldırıyı baştan sona filme aldılar. Palermo'da yaşanan skandal dünya basınında kısa sürede infial yaratırken toplu tecav*z layı sonrası ülkede zorla kimyasal hadım uygulamasının getirilmesi çağrıları yapılıyor. İtalya'nın aşırı sağcı siyasetçisi Matteo Salvini, ülkeyi şok eden olayın ardından bu tartışmalı çözümü önerdi.

Hapis cezası yeterli değilidir

Geçen hafta açılan dava başladığında ortaya çıkan ayrıntılar, önce yerel ardından ulusal medyada yer buldu. Tecav*z sırasında yedi erkeğin arasında geçen diyaloglar da dahil olmak üzere ayrıntıların paylaşılmasıyla İtalya'da adeta öfke patlaması yaşandı. Davayla ilgili tartışmalarda bir kesim "tüm erkeklerin" suçlanmaması gerektiğini söylerken, bazıları da İtalya'nın kadın cinayetleri ve kadına yönelik yaygın şiddet konusundaki korkunç geçmişine işaret ederek sorunun sistemik olduğunu öne sürdü. Aşırı sağcı popülist partinin lideri ve şu anda Meloni'nin koalisyon hükümetinde İtalya'nın altyapı ve ulaştırma bakanı olan Salvini, tecav*zcülerin eylemlerinin cezası olarak kimyasal hadımı önermesiyle kamuoyundaki tartışmalar iyice alevlendi. Salvini “Bir kadına ya da çocuğa tecav*z ediyorsanız açıkça bir sorununuz var demektir ve hapis cezası yeterli değildir” dedi.

Bir kişi serbest bırakıldı

Palermo'da kadına tecav*z eden yedi erkekten altısı hali hazırda tutuklandı. Saldırı sırasında reşit olmayan bir erkek ise suçunu itiraf ettikten sonra serbest bırakıldı. Erkeklerin aileleri ve avukatlarından alınan bilgiye göre, bu altı kişi diğer mahkumlar tarafından yoğun şekilde tehdit edildikleri cezaevinde zor günler yaşıyor. Salvini, tecav*zcülere zorla kimyasal hadım etme teklifini Parlamento'ya getirmek istiyor.

Önerisine göre, hadım yöntemi, bir hakimin çocuk tacizcisi veya tecav*zcüsüne ceza vermesiyle birlikte uygulanabilecek. Suçun tekrarlanması durumunda ise otomatik olarak uygulanacak. Ancak bu öneri, aralarında sol merkez parti Partito Democrato'dan (PD) milletvekili Laura Boldrini'nin de bulunduğu pek çok kişi tarafından eleştiriliyor.

Boldrini, önerinin Salvini'ye bir miktar "siyasi destek" sağlamak adına yararlı olacağını ancak sorunu çözmek için esas gereken şeyin "kültürel bir değişim" olduğunu söyledi ve bunun İtalya'nın okullarından başlaması gerektiğinin altını çizdi. Salvini, seks suçluları için zorla kimyasal hadım çağrısında bulunan ilk kişi değil. Bu, Pakistan'da tekrar suç işleyenler için uygulamaya konan ancak 2021'de kaldırılan bir yöntem. Endonezya'da bu yöntem çocuk tacizcileri için uygulanıyor. Rusya'da da hapis cezalarının sonunda pedofillere bu yöntemin uygulanması tartışılıyor.

Kimyasal hadım uygulanmalı mı 

Kimyasal hadım konusunda birçokları için sorun teşkil eden etik ve tıbbi nedenler de var. Tedavinin, depresyon, osteoporoz, kardiyovasküler hastalık, ateş basması, kısırlık ve anemi dahil olmak üzere çeşitli ikincil etkileri olduğu biliniyor. Cinsel suçluların sağlığı halk arasında pek sempati uyandırmasa da devletin gözetimi altındayken onların refahı demokratik, hesap verebilir, şeffaf sistemlerin merkezinde yer alan bir adalet ve prensip meselesi.

Uluslararası Af Örgütü'nden araştırmacı Elisa de Pieri Euronews'e şunları söyledi: "Af Örgütü zorla kimyasal hadım etme uygulamasına karşı çıkıyor çünkü bu işkence ve zalimane ve aşağılayıcı muamele yasağının ihlali anlamına geliyor. İşkence yasağına aykırı bir şey yapmak durumunda kalacak olan doktorlar açısından da ciddi bir etik sorun oluşturuyor. Altını çizmek gereken bir diğer husus, bunun yalnızca faili hedef alıyor olması. Yani sorunun genel ve temel nedenlerine ilişkin bir çözüm sunmaması. Halbuki tecav*zle ilgili eğilimleri takip ettiğimiz birçok ülkede tecav*zün çok daha karmaşık bir kültürel kökenden geldiğini biliyoruz."

Kaynak: Süleyman Gezici