Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cevat Rıfat Cündübey, gebeliğin ilk 3 aylık döneminde sık rastlanan kanama ve lekelenme problemlerinin, düşük tehdidi olarak değerlendirilmesine rağmen, hastaların panik yapmaması gerektiğini belirtti.

Tüp Bebek Sürecinin Zorlukları 

Tüp bebek tedavisinin zorlu ve zahmetli bir süreç olduğunu ifade eden Doç. Dr. Cündübey, bu süreçte gebelik elde edilmesinin hem aile hem de hekim için büyük bir değer taşıdığını vurguladı. Tedavi sonrası gebelik oluştuğunda Beta HCG testi ile takiplerin başladığını ve embriyo transferi sonrası yaklaşık 10-12 gün sonra bu testin yapıldığını söyledi. Test pozitif çıkarsa, kan değerlerinin düzenli artışını gözlemlemek için gün aşırı kontroller yapıldığını belirtti.

'İlk 3 Ayda Kanama ve Lekelenme Düşük Tehdidi Olarak Değerlendirilir'

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde en önemli problemlerin kanama ve lekelenme olduğunu belirten Doç. Dr. Cündübey, tüp bebek gebeliklerinde de bu problemlerin sıkça karşılaşıldığını ifade etti. Bu dönemde kullanılan ilaçlar ve embriyo transferi için rahim duvarının hazırlanmasının bazı farklılıklar içerdiğini söyledi. Kanama ve lekelenme durumlarında hastaların hekimleriyle iletişime geçmesi gerektiğini ve tedavi planlarının buna göre düzenlendiğini vurguladı.

'Sürekli Yatak İstirahati Tavsiye Etmiyoruz'

Gebelik sürecinde sıkça karşılaştıkları bir diğer problemin bulantı şikayeti olduğunu belirten Doç. Dr. Cündübey, tüp bebek gebeliklerinde de bu şikayetlerin sıkça görüldüğünü ifade etti. Bu dönemde doğru beslenme ve diyet takviyelerinin şikayetlerin azalmasına destek olacağını söyledi. Ayrıca sürekli yatak istirahati tavsiye etmediklerini, sadece düşük riski taşıyan ya da erken doğum riski bulunan hastalarda bu durumu önerdiklerini belirtti.

Genital estetik özgüveni artıyor Genital estetik özgüveni artıyor

Her 10 gebelikten biri düşükle sonlanıyor Her 10 gebelikten biri düşükle sonlanıyor

Kaynak: İHA