Honda elektrikli araç teknolojilerine büyük yatırım yapıyor Honda elektrikli araç teknolojilerine büyük yatırım yapıyor

Kriz anlarında doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak giderek zorlaşıyor. Araştırmaların sürekli güncellenmesi ve bilgilerin kısmen doğru, kısmen yanlış olması, bilgiye ulaşma sürecini karmaşık hale getiriyor. Hızlı iletişim ortamında, bu eksiklikler nedeniyle yayılan yanlış bilgiler, krizin tırmanmasına neden olabiliyor. Bu döneme "infodemi" adı veriliyor.

İnfodemi Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre infodemi, kriz anlarında güvenilir bilgiye ulaşmanın zorlaştığı dönemleri ifade eder. Kısmen yanlış, kısmen doğru bilgilerin çokluğu, doğru bilgiye ulaşmayı güçleştirir. Özellikle COVID-19 gibi salgın dönemlerinde, infodemi salgını ile mücadele edilmek zorundadır.

COVID-19 ve İnfodemi

COVID-19 pandemisi, salgının şiddeti arttıkça yanlış bilgilerin de arttığını gösterdi. Bu yanlış bilgiler, hastalığın yayılmasına ve alınacak önlemlerin aksamasına olumsuz etki yaparken, sağlık uygulamalarına ciddi zararlar verebiliyor.

İnfodemi ile Mücadelede Öneriler

İnfodemi ile etkin mücadele için çeşitli öneriler bulunmaktadır. Türkiye'deki Kutuplaşmayı Azaltmak için Stratejiler ve Araçlar Projesi'nin bir alt projesi olan Turkuazlab, İnfodemi ile Etkin Mücadele adlı web sayfasında bu konuda yapılan araştırmaları ve bulguları sunmaktadır.

Ayrıca, İnfodemiLab adlı akademik bir proje, Türkiye'de yanlış bilgi yayılımını medya kullanıcılarının perspektifinden anlamayı ve önleyici faaliyet önerileri geliştirmeyi hedeflemektedir.

İnfodemi ile mücadele için çevrimiçi eğitim sitesi İnfopedi Eğitimi de, kriz dönemlerinde dayanıklılığı artırmak ve medya okur-yazarlığını geliştirmek amacıyla tasarlanmış bir kaynaktır. Sitede birçok araştırma ve kaynak bulunmakta, ayrıca bir sözlük de mevcuttur.

İnfodemi, kriz anlarında doğru bilgiye ulaşma zorluğunu vurgulayan bir kavramdır. Yanlış bilgi ile mücadelede, araştırmalara dayalı çözümler, eğitim ve şeffaflık önemli rol oynamaktadır. Bu zorlu süreçte, güvenilir kaynaklardan doğru bilgiye ulaşmak ve toplumu bilinçlendirmek hayati önem taşımaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi