Tutuklu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, müvekkilinin 18 Mart 2025’te üniversite diplomasının iptali işlemine karşı dava açtı.
6 Mayıs Günü Bilinçli Olarak Seçildi
Pehlivan açıklamasında, 6 Mayıs tarihinin Türkiye tarihinde hukuksuzluklara karşı direnişin sembolü olduğunu belirterek davayı bu tarihte açmalarının sembolik bir anlam taşıdığını kaydetti:
“Ekrem İmamoğlu’nun 2019’da kazandığı İstanbul seçimlerinin yine bir 6 Mayıs’ta iptal edilmesi hafızalardadır. Bugün, bir başka hukuksuzluğa karşı mücadelemizi başlatıyoruz.”
Pehlivan açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Müvekkilim Ekrem İmamoğlu’nun 31 yıl önce hukuka uygun olarak aldığı üniversite diploması, hukuk devleti ilkelerine açıkça aykırı biçimde ve idari yetkinin kötüye kullanılmasıyla 18 Mart 2025 tarihinde iptal edilmiştir.
Tüm evrensel hukuk ilkelerine, Anayasa’ya ve idare hukukuna aykırı olan bu işlemin iptali için bugün, 6 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul İdare Mahkemesi’nde davamızı açmış bulunuyoruz.
Bilindiği üzere 6 Mayıs, Türkiye tarihinde demokrasi, hukuk ve tam bağımsızlık idealleri için mücadele edenlerin sembol günüdür. Ekrem İmamoğlu’nun 2019’da kazandığı İstanbul seçimlerinin haksız ve hukuksuz iptali de yine bir 6 Mayıs gününde yaşanmıştır.
Tam da bu nedenle, hukuksuzluklara karşı verilen demokrasi, adalet ve bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan 6 Mayıs tarihinde davamızı açmayı anlamlı ve önemli bulduk.
Bu dava, yalnızca Sayın Ekrem İmamoğlu’nun kişisel hukukunu koruma amacı taşımamaktadır. Aynı zamanda, hukuk devletinin, hukuki güvenlik ilkesinin ve temel hak ve özgürlüklerin korunması adına yürüttüğümüz bir mücadeledir. Bu mücadeleyi, hukuk kurallarına bağlılığımız ve bağımsız yargıya olan güvenimizle sonuna kadar sürdüreceğiz. Adalet yerini buluncaya kadar kararlılıkla mücadelemize devam edecek, hukuksuzluk karşısında asla boyun eğmeyeceğiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”