Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, işlenmemiş altın ithalatına yönelik kota detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Bakanlık açıklamasında, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan artışın cari denge üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla kota uygulamasına geçildiği belirtildi.

Türkiye'nin Altın İthalatındaki Artış

Bakanlık açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, işlenmemiş altın ithalatında önemli bir artış yaşandığı ifade edildi. 2022 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık %200'lük bir artışla 379,2 ton (20,4 milyar dolar) ithalat gerçekleştiği, 2023 yılı ilk yedi ayında ise yaklaşık 320 ton (19,2 milyar dolar) ithalat yapıldığı belirtildi.

Cari İşlemler Dengesi ve Altın İthalatı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi istatistiklerine göre, 2022 yılında cari işlemler açığının önemli bir kısmının net altın ithalatından kaynaklandığı vurgulandı. Aynı şekilde, 2023 yılında da cari işlemler açığının büyük bir kısmının altın ithalatından kaynaklandığına dikkat çekildi.

Kota Uygulaması ve Detayları

Kota uygulamasının detaylarına ilişkin olarak Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kota miktarının belirlenmesi ve dağılımı konusunda detaylı bilgiler verildi. İşlenmemiş altın ithalatının azaltılması amacıyla kota uygulamasına geçildiği ve aylık kota miktarının belirlenmesinde uzun dönem aylık ortalamaların dikkate alındığı ifade edildi.

Güncel faiz oranları: 100 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Güncel faiz oranları: 100 bin liranın aylık getirisi ne kadar?

Kota Uygulamasının Etkisi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kota uygulamasının başlamasıyla birlikte işlenmemiş altın ithalatında önemli düşüşler yaşandığına dikkat çekildi. 2023 yılında kota uygulamasının başlamasının ardından işlenmemiş altın ithalatının miktar bazında %32,7 azaldığı belirtildi. Benzer şekilde, 2024 yılının ilk iki ayında da düşüş trendinin devam ettiği vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, kota uygulamasının gelecek süreçte de devam edeceği ve sektörde yaşanan sorunların en aza indirilmesi için çalışmaların sürdürüleceği ifade edildi. Kota tahsisatlarının sektör ihtiyaçları doğrultusunda düzenlendiği ve önümüzdeki dönemde de uygulamanın yakından takip edileceği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi