Antalya’nın Kepez İlçesi’ndeki Çağlayan Lisesi’nin bulunduğu alana anasınıfı açılma iddiasını değerlendiren Eğitim-Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, lise ve anasınıfı öğrencilerinin ortak bahçe ve alan kullanımının eğitim kalitesini düşürdüğünü belirtti. Başkan Sönmez, bu durumun öğrenciler açısından büyük zararlara yol açabileceğine değindi.

“ANASINIFLARININ KENDİNE ÖZGÜ YAPISI VAR”

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, anasınıflarının bağımsız alanlara kurulması gerektiğini belirterek, “Anasınıflarının, Türkiye geneline eşit şekilde yayılmasını istiyoruz. Anasınıflarının kendine özgü bir donanımı ve yönetim anlayışı olmalı. Anasınıfı öğrencilerinin kullanabileceği lavabo ve sıraların da farklı olması gerek. Eğitim süreçleri öncesindeki, anasınıfı öğreniminden tüm çocuklarımızın yararlanmasını istiyoruz” dedi.

“DAYATMACI EĞİTİM MODELİ UYGULANIYOR”       

Başkan Sönmez,  Çağlayan Lisesi yanına anasınıfı açmanın pedagojik olarak yanlış olduğunu ve hukuka da aykırı olduğunu vurgulayarak, “ MEB bu tür aldığı kararlarla, eski binaları ya da okulların içerisindeki kullanılmayan alanları, içeriğine dönük fazla düzenleme de yapmadan eğitim öğretime açıyor. Lise öğrencisi ve anasınıfı öğrencisinin kullandığı alanlardaki materyaller farklılık gösterir. Bakanlık, bilimi de reddederek bu tür projeleri gerçekleştiriyor. Bölgede ki talep ve ihtiyacı bu şekilde gidermeye çalışıyor. Bu yaklaşım pedagojik açıdan doğru bir yaklaşım değildir. MEB, Diyanet ve vakıflarla çeşitli imzaladığı protokoller ile camilerin alt bölümlerinin anasınıfına dönüştürülmesi gibi projelerin olması önümüzdeki günlerde lise ve ortaokullarında bu tür sınıfları göreceğiz gibi gözüküyor. Bu eğitim yaklaşımı, Türkiye’yi ileri götürecek bir eğitim yaklaşımı değil. Bu eğitim anlayışının öğrencileri yeteneklerine eğilimlerine göre yönlendirecek bir sistemi yok. Öğrencilerin özgür iradesini ortadan kaldıran dayatmacı bir eğitim modeli olarak uygulanıyor. Bakanlığın protokollerine karşı çok sayıda dava açtık ama ne yazık ki, protokollerin belirli cümleleri değiştirilerek yeniden devam ettiriliyor. Bu durum hukuku da yok sayan bir yaklaşımdır. Eğitim-Sen olarak bu durumlar karşısında mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

BUSE YEŞİL

               

 

Editör: TE Bilisim