Geçtiğimiz yıl içerisinde, Düden Çayı’nın yukarı kısımlarında yoğun balık ölümleri gerçekleşmiş, buna sanayi atıklarının neden olduğu uzman raporlarıyla belirlenmiş ve önlem alınması ve sorumluların cezalandırılması için girişimler başlatılmıştı.

 

    Gazetemiz Yazı İşleri Müdiresi Songül Başkaya’da bu konuyu irdeleyen haber ve köşe yazıları ile konuyu kamuoyunun gündeminde sıcak tutmuştu.

 

    Son günlerde ise, Düden Çayı’nın denize döküldüğü yerden başlayarak, açığa kadar uzanan bir köpük zinciri oluştuğu gözleniyor. Şelalenin dibinde başlayan köpüklü izler, suyun ilerlediği alan boyunca devam ederek Akdeniz açıklarında tuzlu suya karışarak kayboluyor.

 

    Geçtiğimiz Cuma günü bölgede inceleme yaptığımız sırada, bir Sahil Güvenlik botunun da denize dökülen bu köpüklerin yakınında olduğunu ve bottakilerin inceleme yaptığını gözlemledik.

 

    Şelalenin üst kısmındaki platformun altında ve şelaleye doğru suyun devamında yosunların renk değiştirdiği ve atık birikimlerinin artmakta olduğu çıplak gözle izlenebiliyor.

 

    Düden Çayı boyunca kuzeye doğru ilerlenince, akan suyun yüzeyinde normalin ötesinde köpüklenmeler olduğu da dikkatten kaçmıyor.

 

    Düden Çayı’nda oluşan bu kirliliğin nedeni hakkında yetkililer şu ana kadar bir açıklama yapmadılar. Bölgede işyeri olan esnaf ve Düden çayı boyunca mevcut mahallelerde yaşayan halk konudan çok tedirgin olduklarını ve bir an önce çözülmesini beklediklerini ifade ettiler.

 

Ziya Nur Sezen

Editör: TE Bilisim