Antalyalı kadınlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Antalya Kadın Meclisi’nin organizasyonu ile İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına ilişkin ‘Kararı geri çek, Sözleşmeyi uygula!’ diyerek bir kez daha bir araya geldiler. 20 Mart günü gece yarısı kararı ile kaldırılan ve kadınlar başta olmak üzere şiddet mağduru herkesin devlet tarafından korunması yükümlülüğünü getiren İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının hukuksuz bir adım olduğuna dikkat çeken kadınlar, ‘Haftalar geçse de aylar da geçse vazgeçmeyeceğiz, biz değil siz pes edeceksiniz’ dediler.


    Eylemde sık sık “Her yer kadın her yer direniş”, “Eşitlik özgürlük kadınlarla gelecek”, “Nefrete inat yaşasın hayat” sloganları dillendirildi.


    Antalya Kadın Meclisleri Sözcüsü Ceren Hatunoğlu, kadınların en fazla aile içinde ve gözlerden uzakta şiddete uğradığını ifade ederek şöyle konuştu:


    “Diyorlar ki Sözleşme’yi savunanların amacı kadını anne olmaktan, kız kardeş olmaktan, kız evlat olmaktan çıkarıp savunmasız bir birey haline getirmekmiş. Kadınlar sadece birinin eşi, birinin kızı, birinin annesi olmaktan ibaret değil. Kadınlar artık bunun farkında. Siz o gerici politikalarınızla artık kadınları evlere kapatamazsınız.


    Biz kadınlar eşit ve özgür yaşamı mücadelemizle kazanacağız. İsterse anne olacak isterse olmayacak kadınlar. Çalışma hakkından, boşanma hakkından, hayır deme hakkından, kendi hayatıyla ilgili karar verme hakkından vazgeçmeyip bunun için öldürülen kardeşlerimiz var ya; biz hayatta olanlar o kadınların cesaretini içimizde taşıyoruz.”


‘VİCDANINIZ NEREDEYDİ?’

    Kadınların AKP iktidarında devlet tarafından yalnız bırakıldığının altını çizen Hatunoğlu geçmişte yaşanan acı olayları hatırlatarak sorumluların yükümlülüklerini hatırlattı. Hatunoğlu şu ifadeleri kullandı:


    “Vicdanınız Ayşe Tuba Arslan 23 kez suç duyurusunda bulunduğu eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülürken neredeydi? Sezen Ünlü henüz 17 yaşındayken ve hamileyken 16 yerinden bıçaklanırken neredeydi? Sevtap Şahin 60 defa şikayeti bulunmasına rağmen evine elini kolunu sallayarak gelen evli olduğu erkek tarafından öldürülürken neredeydi?


    Adliyelerde duruşma salonlarında kravat takıp ‘Ama beni sinirlendirdi, şeker hastasıyım gözüm döndü…’ diyen katillere iyi hal indirimi vermekle meşguldü vicdanınız. Kaç kadın elinde dilekçesiyle kapılarınızdan çevrildi?


    Geçtiğimiz günlerde Alyazma Anıtı’na da o dev dilekçeyi Muratpaşa Belediyesi’nin ve Başkanı Ümit Uysal’ın destekleriyle astık. Ya kocandır deyip evine geri yolladığınızda ya da verdiğiniz koruma kararı çantasındayken öldürüldü o kadınlar. Parmağınızı kıpırdatmadınız. Demek ki vicdanınız kadınları korumaya yetmiyormuş.”


MART AYINDA 28 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘kadın cinayetlerinin arttığı yalandır’ açıklamalarının doğru olmadığını vurgulayan Kadın Meclisleri Sözcüsü Hatunoğlu şöyle devam etti:


    “Mart ayında 28 kadın öldürüldü. 19 da şüpheli kadın ölümü var. Katillere yakalanmayacağı rahatlığını verenler, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayıp feshedenlerdir. Feshettiğiniz o sözleşme etkin uygulansaydı her gün adını duyduğumuz kadınlar yaşıyor, aramızda olacaktı.”

Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim