Koronavirüs salgını sürecinde tüm dünya ekonomileri yara alırken, hizmet ve turizm sektörünün ana gelir kaynağı olduğu Antalya’da başta küçük esnaf ve çalışanlar olmak üzere ekonomik daralma toplumun tüm kesimlerinde büyük yara bırakmayı sürdürüyor. 

Turizmcilerin Antalya’yı ve döviz geliri sağlayarak Türkiye ekonomisini de ayakta tutan güç olduğunu aktaran Antalya Otelciler, Pansiyoncular, Camcılar, Reklamcılar ve Matbaacılar Esnaf Odası Başkan vekili Ali Karadede, Akdeniz Gerçek’e önemli açıklamalarda bulundu.


SİFTAHSIZ KAPATTIK!

Koronavirüsten önce 2019 sezonunun çok iyi geçtiğini, geçtiğimiz yıl Mart ayı itibariyle ise Türkiye’de koronavirüsün yayılması sonrasında mecburi olarak kapandıklarını söyleyen Karadede, “İki ay boyunca yerli ve yabancı turist gelmedi. Haziran itibariyle mekanlarımızı açtık. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında neredeyse hiç iş yapmadık, birçok gün siftah yapmadan kapattık. Eylül ayında biraz hareketlenme olsa da hemen sonrasında sezon kapandı” diyerek esnafın geldiği son noktaya dair ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.


YÜZDE 80’İ KAPALI, AÇIKLARDA DA MÜŞTERİ YOK!

Küçük pansiyonların hem yabancı hem de yerli turistleri çektiğini ve koronavirüs yasaklarının hem iç hem dış turizmi etkilediğini ifade eden Karadede, “Şu anda da mekanların yüzde 80’i kapalı durumda. Açık olanlarda da doğru düzgün müşteri yok” diye konuştu. Esnaf, zanaatkar ve turizmciler olmak üzere en önemli beklentilerinin kredilerin ertelenmesi olduğunu açıklayan Karadede, 3 ay boyunca devlet bankalarının kredileri ertelemesine karşın bu ertelemenin geçerli olduğu aylara faizlerin de eklenmesi nedeniyle turizmciye bir katkısının olmadığının altını çizdi.


BOĞAZIMIZA KADAR BATTIK!

“Bizim esas beklentimiz faizsiz erteleme, esnaf kefalet kredilerinin limitinin artırılması ve vadesinin uzatılmasıdır” diyen Karadede, gelinen süreci esnafın ve turizmcinin boğazına kadar faizlere batması olarak niteledi. Esnaf için KGS kredisi çıkarıldığını ve 6 ay ödemesiz olarak sunulduğunu da hatırlatan Ali Karadede, 4 aydan beri başlayan kredi ödemelerinin nasıl ödeyeceklerini bilemediklerini ve buna dair hükümet kanadından da herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtti.


“ŞU ANDA BATIYORUZ”

Karadede, en az 1 yıl ödemesiz bir kredi ve mevcut kredilerinin de ertelenmesini istediklerini ifade ederken, “Bütün esnafların beklentisi bu. Bu bize en azından can simidi olur. Şuanda batıyoruz, kapananlar ve haciz gelenler giderek çoğalıyor” şeklinde konuştu. Tüm Antalya esnafı için tamamen belirsiz bir sürecin sürmekte olduğunu ifade eden Karadede, şöyle konuştu: “Turizm işletmelerinin normalde de sezonu 3 ay. Biz geçen seneyi bu sene yedik. Önümüzdeki sezonun ne olacağını bilmiyoruz. Çalışanlar için de durum belirsiz. Çalışanların birçoğu on ikinci ayda, birinci aydan işten ayrıldı. O insanlar ayrılırken Nisan’da döneceklerini düşünerek ayrıldılar fakat hiç kimse geri dönmedi. Birinci ay ayrılanların büyük kısmı evinde kaldı.”


“AŞI OLMADAN TURİZM DEVAM ETMEZ”

“Aşı olmadan turizm devam etmez. Türkiye’de vatandaşların büyük çoğunluğu aşı vurulmadan, Güvenli Turizm Sertifikası gibi herhangi bir önlem ile insanlar turizm merkezlerine gelmiyor. Biz bu yaz önlemlerimizi almıştık. Ancak insanlar villaları, günü birlik evleri tercih etti. Önlemlerin gevşetilmesi bizim için çok da faydalı olmayacak. Dayanacak gücümüz kalmadı. Bir an önce bizim sektörümüze el atmaları lazım. Ülkenin en büyük turizm geliri turizmde. Antalya’da özellikle turizm sektörünün kötü gitmesi tüm sektörleri etkiliyor. Tabelacı tabela yapmıyor, camcı cama girmiyor, matbaacı fatura basamıyor, kasabına manavına kadar etkileniyor. Hiç iyi durumda değiliz, bir an önce destek verilmesi lazım. Ancak şuanda bir destek geleceğine dair bir yeşil ışık göremiyoruz. Beklentimiz, umudumuz ise her zaman var.”


EN BÜYÜK DESTEK BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİNDEN

Koronavirüs salgını sürecinde en büyük desteği Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi’nden gördüklerini açıklayan Antalya Otelciler, Pansiyoncular, Camcılar Reklamcılar ve Matbaacılar Esnaf Odası Başkan vekili Ali Karadede, maske dağıtımı ve siperlik dağıtımının belediyeler tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Konyaaltı Belediyesi’nin de önemli malzeme desteğinde bulunduğunu aktaran Karadede, “Yine belediyeler kira indirimi uyguladılar. Ancak esnafın derdine tam anlamıyla derdine deva olacak bir destekleri olamadı, zaten belediyelerin böyle bir bütçesi de yok” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR CEM BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim