Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, pandemi dönemiyle ilgili 28 Mart’ta yaptığı açıklamayla yetkililere seslenmiş ve uyarılarda bulunmuştu: “İzolasyon döneminde Türkiye’de kadına yönelik ev içi şiddetin ve kadın cinayetlerinin artmasından çok endişeliyiz.”

Dün İçişleri Bakanlığı ‘korona döneminde şiddetin azaldığı’ yönünde bir açıklama yaptı. Konuyu değerlendirmesini istediğimiz TKOF Başkanı Canan Güllü, “Kendilerine ulaşan bilgiler doğrudur, muhakkak” derken, şiddet olaylarının çok fazla olmasına rağmen bakanlığın ihbar hatlarına vatandaşların ulaşamadığını, telefonlara cevap verilemediğini kaydetti. Güllü, mobil uygulama olan ‘KADES’in bile cevap vermediğini bildirdi.

TKDF’NİN TELEFOLARI SUSMADI

TKDF Başkanı Canan Güllü, pandemi döneminde alınacak ek önlemleri daha önce açıkladıklarını belirtirken, TKDF’nin Acil Yardım Hattı’nın hiç susmadığını ve binlerce şikayet aldıklarını kaydetti. Korona ile mücadelede toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım benimsemek zorunda olunduğunu belirten Güllü, “Bizim istatistiklerimiz bize, izolasyon döneminde ev içi şiddetin arttığını söylüyor” dedi.

KADINLARA ‘ALO’ DENİLEMEDİ

Kadınların şiddetle ilgili aradıkları ve yardım istedikleri 112, 155, 183’i cevap vermemesi ve KADES mobil uygulamasından dönüş yapılmasının sivil toplum örgütlerinin ve baronun yükünün arttırdığı kaydedilirken, buralara yapılan başvurular bakanlık verilerine yansıtılamadı.

Songül BAŞKAYA

Editör: TE Bilisim