Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş)  Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, Milli Eğitim Bakanlığı hizmetlerinde kullanılan binaların teknik olarak deprem dayanımı kriterlerini sağlamayan, yapısal olarak güçlendirilmesi ekonomik olmayan ve ivedilikle yıkılması zaruri olan binaların boşaltılmasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.  Iltar, bu binaların boşaltılması ve gerekli eğitim planlaması yapılmasına ilişkin Valilik makamının 6 Şubat tarihli onayı gereği 14 okul ve 20 binanın boşaltılması istendiğini hatırlatarak, “Alınan yıkım kararlarına gerekçe olarak gösterilen ‘deprem tahkik raporları’ daha önceki yıllarda yapılmış olmasına rağmen 14 okul ve 20 binanın boşaltılarak acilen tahliye edilmesi şimdi istenmektedir. Daha önceki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda bu okulların deprem tahkik raporu hazırlanmış ve dayanıksız olduğuna dair kararlar alınmış iken, Elazığ depremi sonrasında boşaltma kararı açıklanan 14 okul ve 20 binada bu güne kadar eğitim verilmiştir. Bu da demek oluyor ki Antalya Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü bunca yıl depreme dayanıksız olan bu binalarda binlerce öğrenci ve öğretmenin bulunmasına seyirci kalmışlardır” dedi.

MAĞDURİYET YAŞANACAK

Milli eğitimin plansız ve hazırlıksız olduğunu iddia eden Iltar,”14 okul ve 20 binanın boşaltılması kararı sonucunda bu okulların taşındığı diğer okullar tam gün eğitim yaparken ikili eğitime geçecekler ve bu durumda binlerce öğrenci öğretmen mağdur olacak, başka bir okul binasında göçebe eğitimi alacaklardır. Tahliye kararı alınan eğitim binalarının ne kadarlık bir sürede yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yoktur. Bu durum Milli eğitimde ne kadar plansız ve hazırlıksız olduğumuzun bir göstergesidir. Liyakatin önemi burada bir kez daha ortaya çıkmaktadır.Eğitim-İş olarak, eğitimin kadere terk edildiğini görmekteyiz. Ancak canlar yanınca tedbir alan bu yönetimin okul binalarının taşınmasını bile plansızca yaptıkları görülmektedir” diye konuştu.

SERVİS YÜKÜ GETİRDİ

“Boşaltma kararı alınan okullar hatalı bir planlama ile tüm okul kurumlar ikili öğretim yapar hale gelerek sınıf mevcutları da artmaktadır” diyen Iltar şöyle devam etti: “Örneğin Muratpaşa Bahaeddin Güney Kız Teknik Mesleki Lisesi boşaltıldığı için İki okul arasında büyük anayol olan ulaşımı tamamen velilere servis yükü getirecek olan Baro MTAL ne taşınıyor. Bu okulda zorunlu olarak ikili eğitime geçiliyor. Meslek liselerindeki ders yükü düşünüldüğünde sabah saat derslerin başlama saati dikkate alındığında akşam saat 21-22 gibi sonlanacaktır.  Oysa doğru planlama yapılsa idi bu okulun hemen yanında 24 dersliğe sahip ve 240 öğrencisi olan hamidiye imam hatip ortaokuluna taşınması gerekirdi.” 

PLANLAMA YAPILMAMIŞ

“Yine Muratpaşa İlçesinde bulunan Şehit Muhammet Oğuz Kılınç Anadolu İmam Hatip Lisesi 30 derslikten oluşmakta ve toplam 250 civarında öğrencisi bulunmaktadır. Planlamalar yapılırken bu okullar değerlendirilmeliydi. Planlamalara bakıldığında İmam Hatip Okullarına taşıma planının yapılmadığı görülmekte ve bu okulların özellikle korunduğu sorusu akıllarımıza gelmiyor değil.

Antalya Valiliği ve sorumlu olan Milli Eğitim Müdürlüğü tüm okulların deprem tahkik raporlarının hazırlatılarak Antalya halkına bilgilendirmeleri gerektiğini, dönem içerisinde değil anında ve uygun okul kurum binalarına taşınarak daha fazla mağduriyetlere fırsat vermemeleri gerektiğini hatırlatıyoruz.”Kubilay ELDEMİRCİ

               

 

Editör: TE Bilisim