İki meslek odası ve dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya, Konyaaltı muhasara bölgesini kapsayan alanda yapılacak Boğaçayı Projesi’ndeki ÖPA’da plan notlarına getirilen 95 bin 649 m2’lik ‘konut fonksiyonu’nu ve planları dava etmişti. Mahkeme geçtiğimiz yıl 7 Kasım’da oybirliğiyle verdiği kararlar plan notlarını iptal etmişti.

BELEDİYE VE HAZİNE ALANI KURTULDU

Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan davada, alan, halen Antalya’nın temiz içme suyunun büyük bölümünü karşılayan su kaynakları yakınında ve sulak alan içinde kaldığından, kaynakların kirlenmesine yol açacağı, rekreasyon alanı ve peyzaj düzenlemesi yapım işi karşılığı alanın mülkiyeti, konut alanı yapımına olanak tanınarak yapımcı firmalara verilerek kamu mülkiyetinden çıkarılacak olması, konut alanı olarak getirisinin giderlerden çok daha yüksek olacağı, bu durumda belediyenin dolayısıyla kamunun çok büyük zarara uğrayacağı gibi gerekçeler öne sürülmüştü. Mahkeme bu ve diğer gerekçelerle kamu yararı olmayan ve hukuka uyarlılık göstermeyen o plan notunu iptal etmiş, böylece Hazine ve belediye mülkleri de kurtulmuştu.

PROJE TAMAMEN TİCARİ

Mimarlar Odası Antalya Şubesi konuya ilgili yaptığı açıklamada mahkeme kararıyla bir kez daha kamu mülkiyetindeki kamusal alanların rant amaçlı plan değişikliğiyle satışının önlenerek kamu mülkiyetinde kalacak olması nedeniyle kentlilerin kazandığını belirtmişti. Bugün Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 9, 10 ve 11’inci maddelerinde yargı kararı gereği planlardaki konut alanlarına dair plan notlarının kaldırılması görüşülecek.

Songül BAŞKAYA 

 

 

Editör: TE Bilisim