Antalya’nın son il genel meclisi ve 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu sonrasında da kentin ilk Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinden olan Songül Başkaya, akademide az görülen bir çalışmaya imza attı. Hem özel idarenin kapanış sürecine hem de Büyükşehir Belediyesi’nin bütünşehire geçiş sürecine meclis üyesi olarak tanıklık eden Başkaya, iki lisansın ardından bu geçiş süreçleri hakkında Akdeniz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yaptı. “6360 Sayılı Yasanın Büyükşehir Belediyelerinin İçmesuyu Hizmetlerine Etkisi: Antalya Büyükşehir Belediyesi Örneği” başlıklı tez çalışmasıyla 2019 yılında mezuniyetini alan Başkaya, diplomasını Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal’dan aldı. Rektör Prof. Ünal, Başkaya’yı tebrik ederken, doktoraya devam etmesi yönünde de görüş bildirdi. Rektör Ünal, “Antalya açısından ve Üniversitemiz açısından çalışmanızı çok değerli buluyorum” dedi.

ÜÇÜNCÜ DİPLOMASINI ALDI

İlk lisansını iletişim, ikinci lisansını kamu yönetimi alanında yapan Başkaya da yaşadığı kente ve görev yaptığı kurumlara katkı sunacak ve yasa yapıcılara görüş oluşturacak bir çalışmanın ortaya çıkmasında katkısı olan herkese teşekkür etti. Başkaya, “Rahmetli babama ve anneme ithaf ettiğim çalışmamda katkısı olan başta danışmanım, bilgi, belge ve görüş bildiren belediye ve özel idare yönetimleri olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

YENİ YASAL DÜZENLEME GEREKLİ

Çalışmaya ilişkin kısa bir bilgi veren Başkaya, 6360 sayılı yasanın görev alanı genişleyen ve zorlu coğrafyaya sahip Antalya gibi illerde yatırım ve hizmet sunumunda maliyetleri artırıcı bir etkisi olduğunun, tek elden hizmet sunumunun olumlu görünse de görev alanı ile orantılı bir bütçeleme olmadığının bir kez daha ortaya koyulduğunu belirtti. Başkaya, şöyle konuştu: “Sadece içmesuyu hizmetleri bağlamında dahi hizmet akışı devam etse de sorunlar hem mali hem idari anlamda devam etmektedir. Yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu ve bu konuda su ve kanalizasyon idareleri ile yasa uygulayıcılarının içinde olduğu, akademik destekli bir çalışma acilen yapılmalıdır. Ayrıca küresel iklim ısınması da hesaba katılarak suda önceliğin enerji mi, içmesuyu mu yoksa tarımsal sulama mı olduğu acil gözden geçirilmelidir.” Sinem DOĞAN

Editör: TE Bilisim