Saadet Partisi Antalya Mahallî İdarelerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Akdeniz GERÇEK’e Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanlığını yapan AKP’li Menderes Türel’in “Çılgın Projem” diye lanse ettiği Boğaçay Projesi’yle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

İYİKİ GERÇEKLEŞMEDİ

Aynı zamanda çevre mühendisi Kayabaş, kamuoyunun gündemini yıllardır işgal eden Boğaçayı Projesi’nin 1. Etabı ve Konyaaltı Sahili Projesi inşaatı ile ilgili 2017’nin ikinci yarısından itibaren çok ciddi uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, “Bu uyarılarımızın yanı sıra mühendis meslek odalarını ziyaret ettikten sonra ortaya koyduğumuz bilimsel rapor neticesinde görüldü ki; Boğaçayı Projesi önceki Belediye Başkanı Menderes Türel'in bahsettiği şekilde deniz suyu yani tuzlu su içeri alınarak gerçekleştirilseydi çok daha büyük çevresel felaketlere sebebiyet verecekti” dedi.

KAYNAKLAR BOŞA GİTTİ

Bu başarıyı sadece kendi üzerlerine alamayacaklarını, Antalyalıların da ortaya konulan bilimsel çalışmaların yanında durarak projenin o hâline itiraz ettiklerini ve geri adım attırıldığını kaydeden Kayabaş, “Kendi tabanına bir geri adımı izâh edemeyecek olanlar ne yazık ki yine yapılmaması gereken şekilde bir ıslah çalışması yapılarak Boğaçayı'nın ekolojik sisteminin gerek fauna olarak gerekse flora olarak tarumar etti. Islah çalışmaları yapılırken de milyonlarca liralık kaynak aktarıldı. Ancak aktarılan kaynağın, yapılan kazı ve ıslah çalışmalarının boşa gideceğini 3 yıldan fazla bir zamandır söylemekteyiz. Aslında bunu biz değil bilim söylemektedir. Şöyle ki;‘su tekerrür takvimi’ diye bir kavram vardır. Dünyanın her noktasında belirli bir periyotta su yükselmesi görülür, daha uzun bir periyotta taşkın, sel, afet ve felâket görülür. Burada hidroloji dersi işleyecek değiliz ancak çölün ortasındaki kıblemiz Kâbe’nin bile birkaç kez sel baskını sonucunda yıkıldığını hatırlatmamız konunun önemini anlamamıza yardımcı olacaktır” diye konuştu.

YER YER KOKUŞMA VAR

​“Boğaçayı’nın sürekli tekrarlayan taşkın debileri olup, şimdiye kadar önüne ne geldi ise silip süpürmüştür” diyenKayabaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgede bulunan vatandaşlarımızla oturup konuştuğumuzda aile büyüklerinden nehrin, ‘Boğa gibi önü alınamaz bir nehir’ olduğunu söyledi.

Bu da milyonlarca lira harcanarak yapılan bu ıslah çalışmalarının da belki birkaç yıl içinde yok olması demek olacaktır. Şimdilerde gittiğimizde bizler görmekteyiz ki eski ekosistemden eser yok. Yukarıdan gelen rusubatın çökelmesi sonucu alg patlaması yaşanıyor. Bu durum organik madde çökelmesi ve oksijen yetersizliği sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yer yer kokuşma, yoğun yosun patlamaları, bazı noktalarda zeminden yüzeye çıkan kabarcıklar da bu olumsuzlukların habercisi niteliğindedir. Suyun derinliği arttığı için akıntı hızı azaldı ve durağan denilecek hâle geldi böylece yaz aylarında sinek sorunu da yaşanır hâle geldi.”

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Boğaçay Projesi’nin Konyaaltı Sahilini de olumsuz etkilediğini kaydeden Kayabaş, şöyle devam etti. “Özellikle Çandır Çayı boyunca oluşturulan kum-çakıl ocaklarıyla alınan malzemeler Konyaaltı kıyı bandını yıllarca erozyona uğrattı. Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova’nın uydu görüntülerine dayandırarak verdiği bilgiye göre Konyaaltı sahili kıyı çizgisi tam 19 metre geriledi. Hocamız, 7.5 km sahil şeridini göz önünde bulundurarak yaptığı hesapta kaybedilen alanın 1 hektarı bulduğunu ifade etmiştir. Bize atalarımız tarafından bırakılan sahilimizi bizler ne yazık ki çocuklarımıza, geleceğimize bırakamayacağız gibi gözüküyor. Yani durum sandığımızdan da kötü. Bunun önüne geçmek için yapılacak olan ilk şey, kesinlikle yukarıda kum, çakıl ocağı açılmasına bir daha izin verilmemesidir. İkinci önerimiz de ıslah edildiği iddia edilen bölgedeki organik çökelmenin her yıl büyükşehir belediyesi ekiplerince temizlenerek o yıl o yaz mevsimini kurtaracak önlemler alınmasıdır. Üçüncü olarak da ıslah edildiği iddia edilen bölgede yüzey karıştırıcı ile suyun oksijenlenmesi sağlanarak, 5-10 yıl içerisinde Boğaçayı’nın kendisini rehabilite etmesini bekleyebiliriz.”Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim