Antalya’dan başta Rusya olmak üzere yabancı ülkelere ihracatı yapılan sebze ve meyvelerin ‘pestisit’e rastlandığı gerekçesiyle geri gönderilmesi Antalya ve ülkenin prestijini olumsuz etkilediği biliniyor. İnsan ve çevre sağlığı için ciddi riskler taşıdığı bilinen pestisitler için ünlü Gıda Mühendisi Bülent Şık, dünya üzerindeki uygulamaları da işaret ederek, Antalyalı ve Kumlucalı üreticilere altın önerilerde bulundu. Türkiye’de pestisit pazarının dışa bağımlı bir olduğunu vurgulayan Şık, 2018 yılı itibariyle toplam pestisit kullanımı 59 bin ton civarında. Türkiye'de 1979 yılı ile 2018 yılları arasında pestisit kullanımı yedi kat artış göstermiştir. Ülkemizde 2017 yılı itibariyle en fazla pestisit kullanılan ilk 5 il toplam kullanımın % 10,1'i ile Antalya, % 9'u ile Manisa, % 9'u ile Adana, % 5,7'si ile Mersin ve % 5,7'si ile Aydın olarak sıralanmaktadır” dedi.

EN FAZLA PESTİSİT ANTALYA’DA KULLANILIYOR

Gıda Mühendisi Bülent Şık, açıklamasında “En fazla pestisit kullanılan illerden biri olan Antalya’nın tarımsal arazi büyüklüğü 360 bin hektardır. Antalya’da 2018 yılında yaklaşık 6 bin ton pestisit kullanılmıştır. Yapılacak kaba bir hesaplama bile hektar başına 16 kilogram pestisit kullanıldığını gösterir ki bu çok yüksek bir rakamdır. Bu yüksekliğin çiftçiler, tarımsal alanlarda çalışanlar, tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgelerde yaşayanlar, tüketiciler ve ekosistemdeki arılar ve kuşlar başta olmak üzere diğer canlı türleri için ciddi bir risk oluşturduğunu söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

EN ÇOK ZARARI ÇİFTÇİLER GÖRÜYOR

Antalya’da en fazla pestisit kullanılan bölgelerin başında Kumluca ilçesinin geldiğini belirten Bülent Şık, “Çiftçilerin kendilerinin yedikleri gıda ürünlerinde pestisit kullanmadığı, o gıda ürünlerini ayrıca yetiştirdikleri yani özetle daha iyi gıdaları kendilerine ayırdıkları söylenir. Bu görüş doğru değildir.  Pestisitlerin yol açtıkları sağlık zararlarından en fazla çiftçiler ve tarım işçileri etkilenir.  Bu bütün dünyada böyledir” dedi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPILMALI

Bülent Şık, Kumluca ilçesi odağında yapılacak bir bilimsel araştırmada nelere bakılması gerektiğini şöyle açıkladı: “Antalya Kumluca’da üretilen gıda ürünlerinde, toprakta ve su varlıklarında ne düzeyde pestisit kalıntısı olduğunu belirlemeye yönelik bir saha çalışması yapılması. Araştırma bölgesinde yaşayan bölge sakinlerinde, çiftçilerde ve tarım işçilerinde pestisit maruziyeti ile bazı hastalıkların görülme sıklığı (lenf kanseri, prostat ve göğüs kanseri, kısırlık, sperm azalması, hormonal sistem bozuklukları gibi) arasındaki bağlantıların araştırılması. Araştırma bölgesinde yaşayan çocuklarda pestisit maruziyeti ile bazı hastalıkların görülme sıklığı (lenf kanseri, erken ergenlik, obezite, cinsiyet gelişim bozuklukları, hiperaktivite gibi) arasındaki bağlantıların araştırılması.”

Ziya Nur SEZEN

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim