RÖPORTAJ: Songül Başkaya
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü, Türk Üniversiteli Kadınlar Genel Kurulu sonrası Akdeniz GERÇEK Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Songül Başkaya’ya önemli açıklamalarda bulundu.  Kadınların siyasetin içinde mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Güllü, yerel seçimler öncesi aday olma sürecinde bütün siyasi partilerin sınıfta kaldığını da iddia etti.

SİYASET ÜSTÜ BİR KURUMUZ

Güllü şöyle konuştu: “Yerel seçimlerde toplam 45 tane kadın belediye başkana vardı. Ama bunların bazıları eş başkan olduğu için onlar seçilmiş olarak anayasamızda yer almadı. Önümüzdeki dönem en çok yapacağımız iş anayasamızda eş başkanlık sistemini de yasal olarak kayda geçirmek olacak. Açıkçası son dönemde Türk kadının Cumhuriyet ile kazandığı haklarının ihlal edildiği süreçte yılmadan mücadele ettik. Zaman zaman umutsuzluğu düşmedik mi? Düştük tabi ama her zaman içimizde bir umut vardı. Bu ülkenin vatandaşlarının demokrasiye olan bağlılıklarına her zamana inandık. Yani sandığa gitme oranının yüzde 80’lerin üzerine çıkması, medyada yanlı yayınların ciddi anlamda yapılmasına rağmen vatandaş oyunu kullandı. Bu çok önemli. Çünkü biz siyaset üstü bir kurumuz.  İnsanların hangi partiye oy atarsa atsın bu demokratik hakkını kullanması çok önemli. İşte biz umudu orada doğurduk.”

KADIN ADAY ORANI DÜŞTÜ

“Daha sonraki süreçte İstanbul üzerindeki karamsarlık ve baskıyı yaptığımız bir duyuruyla kamuoyu ile paylaştık. Biz demokrasiye olan inancımızı yüreğimizde sımsıcak beslediğimizin altını çizdik. Evet 45 tane kadın aday çıktı ama aday olma sürecinde bütün siyasi partiler sınıfta kalmıştır. Çünkü geçtiğimiz 2018 haziran ayında bir şeyi gözlemledik; kadınların adaylaştırılmasındaki oran hızlı bir şekilde aşağıya doğru iniyor. Bu özellikle belediyelerde ciddi anlamda dibe vurdu. Büyükşehir Belediye Başkan Adaylıklarına 4 kadın seçildi. 81 ilin 30’u Büyükşehir ve geriye 51 tane il kalıyor. Bu illerde kadınlar aday bile gösterilmedi. Meclis üyeliklerine sıralamaların altlarına yazıldı.”

HİÇ PAZARLIK YAPMADIK

“İşte biz bu konuda önümüzdeki dönemde çok çalışacağız. Bir sonraki yerel seçimde kadınlara bu bayrağı yüzde 50 oranında taşıyacaktır. Biz bugün itibariyle çalışmaya başladık. Yerel seçimlerin iç dinamiği gereği, bağımsız aday olarak çıkmadık, pazarlıklar yapmadık. Ama önümüzdeki dönem, daha farklı düşüncelerimiz var. Türkiye’de siyasetin kadınlar üzerinden yapılmasının zamanının geldiğini artık göstermek durumundayız.“

 

TEK KANATLA UÇULMAZ

Güllü, kadın bireylerin örgütlenmesi konusunda önerilerde bulundu. Güllü, şöyle dedi: “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘tek kanatla uçulmaz’ diye çok önemli bir sözü vardır. Dolayısıyla benim örgütsüz bir şekilde yola çıkmayı önermem kesinlikle düşünülemez. Örgütleneceğiz ama ideolojik örgütlenmenin ötesinde kadınların karar mekanizmalarında yer alması adına her cenahtan kadınlarla yapacağız. Sürecin içinde kendine bir siyasi ideoloji anlamında yön çizecek kadın. ‘Ben muhtar, meclis üyesi ya da milletvekili olacağım’ diyecek ama bunun için kendi eğitiminden vazgeçmeyecek. Eğitimini tamamladıktan sonra sivil toplum örgütlerine başvuracak. Buradan medya ayağını kullanmayı öğrenecek. Sorun çözücü, çözüm odaklı olmayı öğrenecek. Çizdiği bu yolda görünür olacak. Görünür olduğunda da ciddi anlamda istediği yere gelecektir.”

KİMSE YOLUMUZDAN DÖNDÜREMEZ

Güllü, açıklamalarının sonunda kadın dostu kent projeleri ile ilgili görüşlerini de açıkladı. Yerel yönetimlerle bağlarını hiç kesmediklerini vurgulayan Güllü, “Her ilde mutlaka koordinasyon kurulu kuruyoruz. Kadın nasıl eğitilecek, istihdamın içinde nasıl kalacak, yer alması için hangi kriter ve koşullar sağlanacak, bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ama kadın dostu kentler bazılarını çok rahatsız etti. Gece aydınlatılmış sokaklarda kadınların yürümesi, kadın istihdamının arttırılmasıyla ilgili çalışmalar yapılması sanal din adamlarını rahatsız etti. ‘O caiz değildir, bu caiz değildir’ diyerek insanlar yanlış yönlendirildi. Dinimiz hep yanlış aksettirildi. Bilmeyenler, okumayanlar, eğitimden geçmeyenler için bunları söyleyip kitleleri rahatlıkla istenmeyen noktalara götürüyorlar. Ama kimse biz kadınları bu yoldaki mücadelemizden öteleyemez. Tüm mücadelemiz bunun için” diye konuştu.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim