Antalya bölgesinde yaşanan olumsuz hava şartlarıyla beraber artan sebze ve meyve fiyatları hem tüketiciyi hem de satıcıları olumsuz yönde etkiledi. Artan fiyatlar sebebi ile vatandaşlar pazar alış verişlerini daha az yapmak zorunda kalırken, pazarcılar da yeterli satışı yapamamaktan şikayetçi. 

Yaklaşık 45 yıl öncesinde  uygulanan tanzim (indirimli) satışlar büyükşehirlerde yeniden başladı. Fiyatları düşürme iddiasıyla tekrar başlanan tanzim satışları Antalyalı vatandaşlar tarafından  31 Mart yerel seçimlerini kazanmaya yönelik bir hamle olduğu söyleniyor.  Pazara alışveriş yapmak için gelen ama umduğu fiyatları bulamayan yurttaşların ortak görüşü şu şekilde:

“Fiyatlar bizi yakıyor. Önceden pazar arabaları dolu olurdu. Şimdi en kalabalık aileler bile iki üç poşetle pazar alışverişini bitiriyor. Her şey ateş pahası. Tanzim satışları oy toplamak için bir yöntem.”

SUÇ ÇİFTÇİYE KALIYOR
Tüketici bir yana üretici de pazarın boş olmasından şikâyetçi.  Sebze satışı yapan esnaf, “Sebze yetiştiren üreticinin az olması bir yana bu sene ki kötü hava şartları de fiyatların yüksek olmasını etkiledi.  Ne pazarcının ne üreticinin suçu var. Ama pazarda alışveriş yapan insanlar bize hep suçlu gibi bakıyor” dedi.
 Bir başka tezgâhta ise, üreticinin fiyatlar yüzünden suçlanmasının yanlış olduğunu vurgulayan satıcı  “Güzel memleketimize hoş geldiniz. Gübrenin çuvalı 300, bunu 100 liraya indirsinler mazotu 5 liraya indirsinler. O zaman domatesin kilosunu bir lira yapalım.  Elektrik, mazot ve tarım ilaçların fiyatı dünya para. Çiftçi kazanamıyor. Suç çiftçiye kalıyor” dedi.
Tanzim satışlarının da oy toplamak için gerçekleştiğini söyleyen satıcı,  ‘Bu satışlar stratejik bir hamle. İki aya kalmaz biter” dedi.
Antalya yaşayan ve sürekli aynı pazardan alışveriş yapığını vurgulayan vatandaş ise tepkisini şöyle dile getirdi:
“Özal döneminde, bir liraya mal satın aldığın zaman zabıtalar gelip kontrol ederdi. Alınan malın üzerine yüzde 35 kar koyardı. Ama şimdi öyle bir şey yok.  İki liraya aldığın malı 15 liraya da satabiliyorsun. Tanzim satışları tekrar başladı.  Türkiye’de her tarafta soğanın kilosu dört lira.  Bu iki liraya satılan soğan nerden geldi. İki liraya soğan satılabiliyorsa dört liraya soğan satanların hepsine ceza kessinler.  Devlet o zaman baskı yapsın herkes iki liraya soğan satın alsın. Vatandaş da üretici de şaşkın” Dilara Açikyildiz



Editör: TE Bilisim