Bugün 5 Aralık Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümü. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının üzerinden 84 yıl geçmesine rağmen, kadınlar seçme hakkını kullanırken, seçilme noktasında göz ardı ediliyor.


 

SADECE 2 KADIN MİLLETVEKİLİ

Kadınlar, Büyük Kurtarıcı Atatürk’ün önderliğinde verilen seçme ve seçilme hakkını bugün etkinlikle kutlayacak. Ancak, Antalya, kadınların siyasette yetersiz temsil edildiği illeri başında geliyor. Antalya’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sadece iki 2 kadın milletvekili var. Antalya, son seçimde AKP’li Sena Nur Çelik ile İYİ Parti’li Tuba Vural Çokal’ın dışında Meclis’e başka kadın milletvekili gönderemedi.

 

KADIN BELEDİYE BAŞKANI HİÇ YOK

 Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda bir kadın siyasetçi oturmadığı gibi, 19 ilçenin belediye başkanının erkek olması da kadınların siyasette temsili açısından kaygı verici bir durum. Antalya’da belediye meclislerinde de durum kadınlar açısından iç acıcı değil, Büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinde kadın üyesi sayısı yetersiz.

 

Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü... Bugün, Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye, Fransa'dan Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı. 5 Aralık Türk kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının yıldönümü ülkenin her yerinde olduğu gibi Antalya’da da törenlerle kutlanacak. Kadınlar sokağa çıkarak 5 Aralık’ı çeşitli etkinliklerle kutlayacak..

KADINLAR EŞİT TEMSİL İSTİYOR

Antalyalı kadınlar, Büyük Kurtarıcı Atatürk’ün önderliğinde verilen seçme ve seçilme hakkını bugün etkinlikle kutlayacak. Ancak,  Antalya, kadınların siyasette yetersiz temsil edildiği illeri başında geliyor. Seçim kampanyalarının yıldızı olan kadınlar, süreç milletvekili, belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri listelerinin yazılmasına gelince ikini plana atılıyorlar. Kampanya süresince kadınlara övgü düzen siyasi partilerin yöneticileri, sıra listelere gelince kadınların görmezlikten geliyor. Kadınların siyasette eşit temsil edilme talebi sadece söylemde kalıyor, eşleme geçirme talepleri de dikkat alınmıyor. Antalya’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sadece iki 2 kadın milletvekili var. Antalya, son seçimde AKP’li Sena Nur Çelik ile İYİ Parti’li Tuba Vural Çokal’ın dışında Meclis’e başka kadın milletvekili gönderemedi.

 

KADIN BELEDİYE BAŞKANI HİÇ YOK

Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda bir kadın siyasetçi oturmadığı gibi, 19 ilçenin belediye başkanının erkek olması da kadınların siyasette temsili açısından kaygı verici bir durum. Antalya’da belediye meclislerinde de durum kadınlar açısından iç acıcı değil, Büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinde kadın üyesi sayısı yetersiz(İbrahim AKKAYA) .

 

Editör: TE Bilisim