Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Genel Başkan Yardımcısı Hacı Mevlüt Ünal, yıllık enflasyonun ekimde yüzde 25.24'e yükselerek 15 yılın zirve seviyelerine çıktığını belirterek, işçinin, memurun ve asgari ücretlinin enflasyon canavarına kurban edilmemesini istedi.

 

Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Genel Başkan Yardımcısı Hacı Mevlüt Ünal, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyonun ekim ayında yüzde 25.24'e yükselerek 15 yılın zirve seviyelerine çıktığını belirterek, işçinin, memurun ve asgari ücretlinin enflasyon canavarına kurban edilmemesi gerektiğini söyledi. 

 

1 OCAK BEKLENMEMELİ

Akdeniz GERÇEK’e konuşan Ünal, son dönemde ülkenin yaşadığı ekonomik krizden en çok işçinin, emekçinin ve asgari ücretle çalışan vatandaşların olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Çalışanların ücretlerinin 1 Ocak’ta yapılacak olan zammı beklemeden arttırılmasını isteyen Ünal, “Toplu sözleşme yapılan işyerlerinde sözleşmelere enflasyon konduysa bunlar mecburen yansıyacak. Çünkü bunlar sözleşmede yazılı. Ama bunun dışında toplu sözleşme yapılmayan yerlerde de önümüzdeki 1 Ocak’ta yapılacak zamlarla ilgili enflasyonun göz önüne alınması lazım. Hatta 1 Ocak tarihi beklenmeden yansıtılmalı. Zira reel olarak ücretlinin cebindeki maaş erimiştir” dedi.

ÇALIŞANIN HAKKI VERİLMELİ

Patronların çalışanlarına sahip çıkmasını ve enflasyon canavarına kurban etmemesi gerektiğinin de altını çizen Ünal, “Şimdi 1603 TL olan asgari ücretin yarısı gitti zaten. Çalışanların mevcut alım gücünü korumak için 1 Ocak’tan itibaren maaşlara enflasyonun yansıtılması gerekir. Ayrıca asgari ücret de 1 Ocak’tan itibaren günün şartlarına göre düzenlenmelidir. Çalışanın, ücretlinin enflasyon canavarına kurban edilmemesi, ezdirilmemesi lazım. İnsanlar bu asgari ücretle artık evlerine ekmek götüremez oldu. Bunun hükümet tarafından, patronlar tarafından görülmesi lazım. Çünkü mutsuz çalışan, işini de iyi yapamaz” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim