Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, gıda fiyatlarında eylül ayındaki yüzde 12,56 oranındaki yüksek artıştan sonra ekim ayında da yüzde 1’e yakın artış kaydedildiğiniz ve gıdada yıllık enflasyonun yüzde 19,31’e kadar yükseldiğini söyledi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Kamu-Ar’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ekim ayı sonuçlarının dar ve sabit gelirliler üzerindeki gıda enflasyonu baskısının krizle birlikte daha dayanılmaz bir noktaya çıktığını vurgulayan Balık, “Kriz vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücünü son bir yılda yarıya yakın azalttığını gösteriyor.  Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar yoksulların bütçesini zenginlere göre çok daha derinden etkiliyor” dedi.

ÜCRETLİ ZOR DURUMDA

Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre Türkiye’deki ailelerin gıda için ayırdıkları bütçenin her 100 liranın 17,9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcadığın hatırlatarak, “Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22,4’ünü oluşturuyor. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13,4’ü buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,5 lirası tereyağı dışındaki yağlara,10,8 lirası meyveye, 15,1 lirası sebzeye, 6,1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,1 lirası çay ve kahveye, 3,6 lirası alkolsüz içeceklere, 2,2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor. Türkiye’de başta hayvancılık olmak üzere tarım sektörünün üretimindeki artışın, talep artışının gerisinde kalması, üreticiyle tüketici arasındaki zincirde yer alan aracıların yüksek kar oranları ve diğer nedenlerle gıda fiyatlarında yaşanan yükselişten en büyük zararı, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan yoksul kesimler görüyor” diye konuştu.

GIDA HARCAMALARI ARTTI

Ekim sonu itibariyle son bir yıllık dönemde gıda harcamalarında ortalama yüzde 49,31 oranında artış gözlendiğini açıklayan Balık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönemde ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 29,1, et-balık fiyatlarında 21,81, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 41,02 oranında artış kaydedildi.  Son bir yılda katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 19,48 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 36,47 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 207,55 oranında artış gösterdi.  Bakliyat fiyatları yüzde 6,74, gıda fiyatları ise yüzde 49,31 oranında arttı.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim