GÖNLÜM ÖN SEÇİMDEN YANA AMA..

ÖMER MELLİ: CHP’de bizim genel alışkanlığımız tabii ki ön seçim. Adayların belirlenmesi doğal olarak önseçimle yapılmalıdır. Bunu tüm partililer olarak istiyoruz. Ama bu dönem sadece partiye üye olan isimlerin belirlenmesinden öte kamuoyunda karşılığı olan adayı da seçmenin önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü CHP olarak Antalya’da Büyükşehir’i almak mecburiyetindeyiz. AKP’nin genel iktidarına dur diyebilmek, yeniden bir sinerji yaratabilmek için bu gerçekten gerekli. CHP’nin umut olarak yeşermesi için bu gereklidir. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi illerin önemli belediyelerini almak zorundayız. Bunun için de halkta, seçmende karşılığı olan adayları koymak, en iyisini bulmak lazım. Antalya bazında baktığımızda her bir ilçede en fazla oyu alacak arkadaşımızı iyi tespit etmek lazım. ‘Eş, dost, akraba, o grup, bu grup, şu gruptan biri olsun’dan öte yönetim kadrosundaki arkadaşlarımızın makamlarının sorumluluğunu idrak ederek genel merkez ile el ele çok iyi bir seçim yapılmalıdır diye düşünüyorum. Gönlüm ön seçimden yana ama ben genel merkezin en iyi seçimi yapacağını düşünüyorum. 

 

PARTİ TABANI SÜRECE DAHİL OLMALI

Semih ESEN: Parti tabanının sürece dahil olduğu bir yöntem muhakkak uygulanacaktır. Bazı yerler vardır, stratejiktir sadece parti tabanının düşüncesiyle aday belirlemek belki doğru olmayabilir. Bu yerler dışında illa şu yöntem, bu yöntem değil tabanın da aday belirme sürecine kendini dahil hissettiği bir yöntem muhakkak uygulanması lazım. Bu nasıl olur? Anket yapılabilir, eğilim yoklaması yapılır, örgütlerin düşüncelerinin alınması olabilir, seçim yapılır ya da bunlar arasından birkaç tanesi yapılır. Ama muhakkak tabanın sürece dahili lazım. Her ne kadar böyle bir durum olmayacağı söylense de bana olacak gibi geliyor. Bu konuda açıklama yapanların adaylıkların nasıl olacağıyla ilgili bilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Ön seçim olmasa bile mutlaka anket türü bir şey olur. Açıklamayı yapan sadece kendi adına temennilerini söylüyor. Arzu edilen şey tabii ki önseçim ama yerel seçim çok önemli bir olay. Aday seçimi de çok önemli.

 

PARTİ TABANI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ

Gürkut ACAR: CHP’de bu tip kararların parti tabanı tarafından alınması esastır. Partinin delegelerinin veya üyelerinin adayları belirlemesi hep vardır. Ancak bu kararların doğru sonuçlar vermediği geçmişte de yaşanmıştır. Bu şartlar altında yapılması gereken Antalya’da partinin delegelerinin ve partinin tabanının ayrı ayrı görüşlerine başvurmak lazım. Bu ‘eğilim yoklaması’ şeklinde yapılabilir ve genel merkeze iletilebilir. Ama bu bağlayıcı olmamalı. Yani bu iki sonucu aldıktan sonra genel merkez burada kimsenin haberi olmadan ciddi bir kamuoyu araştırması yapmalı. Adaylar bellidir. Adaylardan kim olacağını da genel merkez bu aldığı verileri tarafsız olarak karşılaştırarak vermelidir. Bu ‘benim adamım, senin adamın’ şeklinde olursa bu işten bir sonuç çıkmaz ve parti yara alır. Bunların sentezini iyi yapmak lazım, zaten yöneticilik de bu demektir. Bu konuya objektif bakmak lazım. Eğer kadrolaşma düşüncesinde olursanız ya da genel merkez ile ‘ahbap çavuş’ ilişkisine girmeye çalışırsanız doğru bir sonuca ulaşılamayabilirsiniz. Önemli olan burada Antalya halkının ne düşündüğüdür, buna iyi bakmak lazımdır. Parti tabanını da bir tarafa bırakmak, görmezden gelmek olmaz. Hiçbir şey çantada keklik değildir.

 

TABİİ Kİ TALEBİMİZ ÖNSEÇİM

Mustafa ERDEM: Bizim önseçim dışında başka bir tercihimiz olabilir mi? Tabii ki talebimiz önseçim.  Ama ben önseçim yapılabileceğini düşünmüyorum. Belki meclis üyelerinde yapılabilir ama aday seçiminde olabilme ihtimalini çok zayıf görüyorum. Bu süreçte genel merkezin önseçim tavrının olabileceğini tahmin etmiyorum. Ama parti tabanının önseçim isteğini çok iyi biliyorum. Genel merkez şuanda sağlıklı bir önseçim yapmak imkanı olmadığını gerekçe gösterebilir. Ama özünde tabanın istediği, hepimizin istediği adayların önseçimle belirlenmesi. Burada bir sıkıntı yok. Demokrasinin gereği de odur. Aday seçiminde parti tabanının sesine kulak verilmeli hatta milletvekili seçimlerinde önseçim muhakkak olmalı ama yerelde biriz durum farklı. Yerel seçimde genel anlamda bir kamuoyu yoklamasının da önemli olduğunu düşünüyorum. Neticede belediye başkan adayı seçilecek. Yani partili dışındakilerin de oyunu alabilecek aday belirleme yöntemi önelidir. Bu konuda kamuoyu araştırması da mutlaka yapılacaktır. Ama parti tabanının ve bizlerin talebi bütün seçimlerin önseçimle yapılmasıdır. Ama yerel adaylarda biraz daha gevşek davranılabileceğini de düşünüyorum. Önemli olan doğruyu yapmak ve başarıya gitmek. Ben doğru adaylarla başarının yakalanabileceğini de inanıyorum.

 

TOPLUMUN VE ÖRGÜTÜN TALEBİ ÖNEMLİ

Tuncay ERCENK: Aday belirleme sürecinden önce siyasetin amacına bakmak lazım. Adayı belirleyecek olan siyasetin amacı, siyasetin geleneği ve siyaseten ahlakıdır. Adayı belirlerken bu ölçülere bakmak lazım. Siyaset toplumsal mücadeleyi esas alan kişiler için bir yaşam biçimidir. Bu çok önemli. Yani ‘siyasetten ben ne alırım’ değil, ‘siyasete, topluma ne veririm’ anlayışı hakim olmalıdır. Aday olurken de, siyaset yaparken de ne olursa olsun temel amaç bu olmalıdır. Aday belirlemede süreci de bu ölçülerde değerlendirilirse her aday tespit yönteminin kendine göre doğru bir yöntemi vardı. Böyle olunca merkez yoklaması da, önseçim de hatta anket de demokratik olabilir. Bunlar sistemler ancak önemli olan bunlardan doğru bir sonuç çıkıp çıkmadığıdır. Aday belirlerken her sistemin kendine göre doğruları vardır. Büyükşehir, Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı’nda aday belirlerken yöntemden çok toplumun ve örgütün talebi önemli. Örgütten karşılık bulunmadığında da sıkıntı doğar. Yönetim kadrosu ne diyor? ‘Anket yapacağız, sevilen isimleri belirleyeceğiz, diğer partilerden, diğer seçmen tabanından oy alacak isimlerle gideceğiz’ diyor. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve Seyit Torun bunları söylüyor. Dolayısıyla kamuoyunun ve tabanın beklentisine uygun aday tipi hangisi ise

-ki ben hayatım boyunca önseçimi savunmuş bir insanım-  bunların tümünü harmanlayarak ‘ben adayım’ dayatmasından çok ‘toplum ne diyor, örgüt ne diyor’ anlayışının etkin olması lazım.

 

UMARIM EN DOĞRU KARAR VERİLİR

Özer ÜLKEN: Demokrasilerde siyasi partilerin önseçimle adaylarını belirlemesi doğal bir şeydir. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Ancak doğru ve sağlıklı bir adayın ön seçimde belirlenebilmesi için o siyasi partideki üye dokusu çok önemlidir. Sağlıklı üye ve eğitimli üye ile yapılan ön seçimlerden çıkacak sonuçlardan başarı elde edilir. Bu kadar basit. Olayın özü budur. Partimizin önümüzdeki yıl yapılacak olan ve hayatı derecede önem taşıyan yerel seçimlerle adaylarla ilgili doğru kararı vermesini diliyorum.

 

Haber: Görkem AKIN DELLAL 

Editör: TE Bilisim