Antalya’da yeterli denetim yapılmayan yüzme havuzlarında kolera, tifo, hepatit, cilt hastalıkları, bağırsak ve mantar enfeksiyonları hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı bildiriliyor. Antalya Tabip Odası ve Kimya Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nce ortaklaşa düzenlenen ’ yüzme havuzlarında ki problemler’’konulu basın toplantısında ticari, kamu ve site havuzlarının teker teker denetlenmesinin güç olduğu vurgulanarak, havuz denetimlerin Antalya açısından kanayan bir yara olduğu öne sürüldü.

Vatandaşlara yüzme havuzları konusunda çarpıcı uyarıların yapıldığı toplantıya Antalya Tabip Odası Sekreteri Naci İşoğlu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mehtap Türkay, Havuz Suyu Operatörü ve Kimya Mühendisi Celal Güzelyürek ve Ömer Duysal katıldı.

 

MATEMATİK PROBLEMİ DEĞİL

Havuz Suyu Operatörü ve Kimya Mühendisi Celal Güzelyürek, yaz aylarında özellikle Antalya’da yüzme havuzlarının kullanılan kimyasallar ve insandan kaynaklanan, idrar, vücut derileri, vücut yağları ve saç yağlarından dolayı havuzların çok çabuk kirlendiğini bundan dolayı insan sağlığını kötü etkilediğini söyledi. Havuzların denetleme konusunda sıkıntılar yaşadığını belirten Güzelyürek, ’’Antalya’da çok sayıda yüzme havuzu var.  Ticari, kamu, site havuzlarını ve teker teker denetlemek kesinlikle çok zor bir iş. Bu nedenle denetleme işi kanayan bir yara bizim için, sadece matematiksel bir problem değildir’’ diye konuştu.

 

CİDDİYE ALINMALI

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Mehtap Türkay, yüzme havuzlarının yaz aylarında aşırı kullanımı ve kimyasallar ile mikrobiyolojik dengeleri bozduğunu iddia etti.  Türkay, kimyasalların aşırı ve yanlış kullanılması, havuz sularının yeterince dezenfekte edilememesi, kullanıcıların havuza duş almadan girmesi gibi nedenlerden dolayı insan sağlığını ciddi biçimde etkilediğini söyledi.  

Türkay, “Havuz sularının kalitesinin bozularak insan sağlığına zarar vermeye başladığının en önemli göstergesi göz kızarıklığıdır. Hemen kendini gösteren bir durum olduğu içinde yüzücüler ve havuz suyu operatörleri tarafından da izlenerek gerekli önlemler alınmalıdır. Bu kimyasal maddeleri tekniğine uygun olarak kullanacak kişi havuz suyu operatörüdür. Ancak havuz suyu operatörlerinin büyük çoğunluğunun konuyla ilgili bilgi ve donanımlarının çok yetersiz oldukları bilinmektedir’’ dedi. Dr. Türkay, “Yeteri kadar denetim yapılmaz ve havuz suyu problemleri ciddiye alınmazsa, kolera, tifo, hepatit, cilt hastalıkları, bağırsak ve mantar enfeksiyonları hastalıklarına yakalanma riskinin artması kaçınılmazdır” diye konuştu. Senem KÖR

Editör: TE Bilisim