Dolar ve Euro’nun, geçtiğimiz haftanın son işlem günü olan 10 Ağustos cuma günü yüzde 20’ye yakın değer kazanması sokağa da olumsuz yansıdı. Türk lirasındaki bu ani değer kaybını endişeyle takip eden vatandaş, Akdeniz GERÇEK’e konuştu. Kriz kimilerine göre ‘dış güçler’in oyunu kimilerine göre de AKP Hükümetinin yanlış politikalarının sonucu. İşte vatandaşın Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısındaki değer kaybına ilişkin yorumları..

 

HEPİMİZ ETKİLENDİK

Turan Demir: Doların yükselmesi bana göre kimseyi etkilemez çünkü biz Türk milleti olarak Türk Lirası ile alışveriş yapıyoruz. Vatan sevdalısıyız. Bize Dolar değil vatan lazım. Yani kim ne düşünüyor bilmiyorum ama ülkemiz iyi güçlü bir ülke sorun çıkarmaya çalışıyorlar sadece.

 

SORUMLU ORTADOĞU

Mehmet Öz: Doların yükselmesini ben Ortadoğu’da ki savaşa bağlıyorum. Ekonomi Ortadoğu’da ki savaş bitmediği sürece düzelmeyecek. Çöküşün yüzde 90’nı bu yüzden. Ortadoğu savaşına Türkiye’yi de eklemek istiyorlar ancak bunu başaramıyorlar bu yüzden ekonomiye yükleniyorlar. Biz aldığımız maaşla geçinemiyoruz doların yükselmesi herkesi etkiledi.

 

YANLIŞ POLİTİKALARIN ÜLKESİ

Dursun Arslantaş: Ekonomimiz kötü ve bu komple Türkiye’yi etkiliyor. Büyük bir saldırı altında olduğumuzu düşünüyorum dış güçler ve Amerika tarafından. Bana göre Türkiye yanlış bir politika izliyor Arap devletleri ile dost olmak yerine Avrupa ülkeleri ile anlaşmalara varılması gerekir. Çünkü biz onlar için o kadar uğraştık ama onlar bizim için kıllarını bile kıpırdatmadılar. Araplardan hiçbir şekilde ses çıkmadı. Ve bence halk değil devlet kemerini sıkmalı. Politikacıların, siyasetçilerin ve sıradan müdürlerin bile altında son model arabaları var. Bunlar hep devlet bütçesinden biraz kemer sıksalar aslında o kadar etkilenmeyeceğiz

 

1 AMERİKALI 6 TÜRK’E BEDEL

Barlas Akanaras: Paramız değer kaybetti 1 Amerikalı 6 Türk’e bedel oldu. Bunun nedeni üretim yapamamamızdan kaynaklanıyor bana göre Katma Değer yaratmamız, üretim yapmamız lazım. Turizmle ve ya fabrikaları satarak kalkınılmaz bu bir noktaya kadar işe yarar ama uzun vadede bizi kurtarmaz. Müzisyenim dolarım yok geçinemiyorum bunun bir başka nedeni de sokakta müzik yapmamızın engellenmesidir. Böyle bir ülkede nasıl kazanıp nasıl geçinebilirim ki? Para güven ortamında olur korku dolu bir ülkeye yabancı para nasıl girsin. Sanat ve müziğin engellendiği bir ülkede güven ortamı nasıl oluşsun?

 

SURİYELİLER GİDERSE BİTER

Ali Bulut:  Halk ızdırap çekiyor ama bu şekilde gitmez.  Ben emekli bir insanım 1900 lira alıyorum ama 900 lirası kiraya, 250 lirası elektriğe, 130 lirası suya, 760 lira da aidat ve pazar alışverişine gidiyor ve bana bir şey kalmıyor. 68 yaşındayım ne yapabilirim ki oğullarım yardımcı oluyor daha çok. Bence en önemli sorunumuz Suriyelilerin Türkiye’ye girmesi onları atarsak belki sorunlarımız düzelir yavaş yavaş.

 

ÖĞRENCİLER DE ETKİLENİYOR

Sevim Şıvgın: Öğrenciyim bende bugün 1 kuruş artınca 4.2 milyar borcumuzun arttığını öğrendim. Doların bu kadar yükselmesi hayra alamet değil. Ekonomik anlamda çöktüğümüzü düşünüyorum. Türk Lirasının düşüşü ve doların artması halkın fakirleşmesine yol açıyor. Aldığım birçok ürünün gıda ve ya giyim fark etmiyor fiyatı arttı çoğuna zam geldi.  Öğrenci olarak bu bizi çok zorluyor.

 

KURULMUŞ BİR KORKU CUMHURİYETİ

Hidayet Gezici: Enflasyon daha da artacak yılbaşına kadar. Dolar ve Euro’nun yükselmesi dolayısıyla elinde döviz bulunduran insanlar bunları TL ye çeviremeyecek dolayısıyla yurt dışına kayacak paralar. Büyük firmalar doları dışarı çıkaracak kara borsa olarak. Bence bunların hepsi olacak zaten bunları istiyor bazıları. Artık kurulmuş bir korku Cumhuriyetinde insanlar ne yapacağını şaşırmış durumda. Ekonomimiz iyi diyen var. Ya bu kadar zam bu kadar kriz varken bunu nasıl söyleyebiliyorlar.

Haber: Senem KÖR

Editör: TE Bilisim