İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "yabancı istihbarat servisleri ile iştirak halinde seçimlerin manipule edilmesi noktasında faaliyette bulunulduğu ve casusluk suçunun işlendiği" iddiasına yönelik TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında gözaltı kararı verildi. TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ gözaltına alınırken ofisinde ve evinde arama yapıldı.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı için fon oluşturmak olduğu, Suç Örgütü yöneticilerinden şüpheli Hüseyin Gün'ün şüpheli Necati Özkan ile örgütün bu amacı doğrultusunda 2019 Yerel Seçim Kampanyasında işbirliği yapmak ve özellikle seçmenlere ait gizli bilgilerin sızdırılması suretiyle bu amaç doğrultusunda eylende bulundukları, seçim bölgelerine ilişkin analiz yaparak seçmen profili çıkardıkları ve strateji belirledikleri, bu çalışmayı gerçekleştirirken de seçmenlere ait bilgilerin yabancı istihbarat servisleri ile paylaşıldığı ve eylemin casusluk faaliyeti kapsamında olduğu, ayrıca şüpheli Huseyin Gün'ün suç örgütünün kurucusu diğer şuphelilerden Ekrem İmamoğlu'yla irtibatı ve ortak buluşmalarının bulunduğu anlaşılmıştır.
Yine soruşturma kapsamında elde olunan delilere göre medya mensubu şupheli Merdan Yanardağ'ın Ekrem İmamoğlu çıkar amaçlı Suç Örgütü yöneticilerinden şüpheli Hüseyin Gün ile casusluk faaliyetlerine ilişkin çok sayıda irtibat ve yazışmasının tespit edildiği, tanık beyanı ile de doğrulandığı üzere şupheli Merdan Yanardağ'ın şüpheli Hüseyin Gün'den menfaat temin etmek suretiyle seçim sürecinin basın ayağını organize ettiği ve 2019 yerel seçimlerinde yabancı istihbarat servisleri ile iştirak halinde seçimlerin manipüle edilmesi noktasında faaliyette bulunduğu ve bu şekilde casusluk suçunu işlediği anlaşılmıştır."
CHP’DEN SERT TEPKİ
Operasyon sonrası Cumhuriyet Halk Partisi'nden ilk tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Gerçeklik duygusunu kaybetmiş bir ülke manzarasıyla karşı karşıyayız.Cumhurbaşkanı Adayımız Ekrem İmamoğlu’na “casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Aynı gerekçeyle Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ da gözaltına alındı.Bir yanda halkın oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanı, diğer yanda gazetecilik görevini yapan bir basın mensubu… Bu ülkede eleştirmek, seçim kazanmak “suç”, haber yapmak “ihanet”, düşünmek “casusluk” sayılır hale geldi.Gerçeklerle yüzleşmek yerine paranoyayla yönetilen bir ülkenin trajedisini yaşıyoruz" diyerek tepki gösterdi.