Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Teğmenlerin Dosyasında Flaş Gelişme! Tarih Belli Oldu

Teğmenlerin Dosyasında Flaş Gelişme! Tarih Belli Oldu

Kara Harp Okulu mezuniyetinde Mustafa Kemal'in Askerleriyiz sloganı atan ve kılıçlı yemin eden teğmenlerin dosyası 16 Ocak'ta görüşülecek. İlk savunmayı Teğmen Akarsu yapacak.

Kara Harp Okulu mezuniyetinde Mustafa Kemal'in Askerleriyiz sloganı atan ve kılıçlı yemin eden teğmenlerin dosyası 16 Ocak'ta görüşülecek. İlk savunmayı Teğmen Akarsu yapacak.

Teğmenlerin Dosyasında Flaş Gelişme! Tarih Belli Oldu

Kara Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninde, genç teğmenler tarafından atılan "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz" sloganı ve kılıçlı yemin töreni, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu törenin ardından bazı teğmenlerin disipline sevk edildiği öğrenilmişti.

Disiplin Süreci Başlıyor

Mezuniyet töreninin ardından disipline sevk edilen teğmenlerin dosyası, 16 Ocak 2024 tarihinde değerlendirilecek. Bu süreçte ilk savunmayı yapacak olan isim ise Teğmen Akarsu olarak açıklandı. Teğmenlere karar sürecine ilişkin tarihin resmi olarak iletildiği bildirildi.

Yemin Töreninde Ne Olmuştu?

30 Ağustos Zafer Bayramı’nda düzenlenen Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde, bazı mezun öğrenciler kılıçlarını havaya kaldırarak hep bir ağızdan "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı attı. Törende dönem birincisi Ebru Eroğlu öncülüğünde şu sözlerle yemin edildi:

"Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız. Ne mutlu Türk’üm diyene!"

Bu görüntüler sosyal medyada hızla yayılarak büyük ilgi gördü ve siyasetin gündemine oturdu. Tören sırasında Eroğlu diplomasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Teğmenler Neden Disipline Sevk Edildi?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarına göre, mezuniyet töreninde alternatif yemin törenini organize eden teğmenler, emir komuta zincirine aykırı davrandıkları gerekçesiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildi. Disipline sevk edilenler arasında, törenin organize edilmesinde rol aldığı iddia edilen teğmenlerin yanı sıra bölük komutanı, tabur komutanı ve alay komutan vekili de bulunuyor.

Bakanlık, disiplin sürecine konu olan durumun okunan metin ya da atılan sloganla ilgili olmadığını, meselenin "emre uyulmaması" olduğunu ifade etti. MSB kaynakları, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Atatürk ile hiçbir sorunu olamaz" diyerek, sorgulamanın disiplinsizlik boyutunda yapıldığını vurguladı.

Yemin Metni ve Tören Yönergesi

Yapılan açıklamalara göre, disiplinsizlik olarak değerlendirilen yeminin, ilk kez 29 Ocak 1999’da Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi’ne eklendiği, ancak 29 Mart 2023’te yönergeden çıkarıldığı belirtildi. Öğrencilerin metni okumak için daha önce yedi kez başvuruda bulunduğu, ancak izin alamadığı ifade edildi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız