Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Gözcü Baba Dergahı’nda Neler Oluyor? Tepki Çekti

Gözcü Baba Dergahı’nda Neler Oluyor? Tepki Çekti

Diyanet İşleri Başkanlığı’na kiralanan Gözcü Baba Dergahı’nda başlatılan inşaat çalışmalarına Bektaşi Dedebabası Haydar Ercan’dan sert tepki geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na kiralanan Gözcü Baba Dergahı’nda başlatılan inşaat çalışmalarına Bektaşi Dedebabası Haydar Ercan’dan sert tepki geldi.

Gözcü Baba Dergahı’nda Neler Oluyor? Tepki Çekti

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na kiralanan Gözcü Baba Dergahı’nda başlatılan inşaat çalışmalarına Bektaşi Dedebabası Haydar Ercan’dan sert tepki geldi. Ercan, projenin inanç ve kültürel değerlere zarar verdiğini belirterek, derhal durdurulmasını talep etti.

Gözcü Baba Dergahı'nda İnşaat Çalışmaları Tepki Çekti

İstanbul'daki tarihi Gözcü Baba Dergahı, Diyanet İşleri Başkanlığı’na on yıllığına kiralanmasının ardından başlatılan "Gözcü Baba Camii Külliyesi ve Kur’an Kursu" projesiyle gündeme geldi. Dergahın arazisinde başlatılan hafriyat çalışmaları, Alevi-Bektaşi toplumu tarafından tepkiyle karşılandı.

Bektaşi Dedebabası Haydar Ercan, yaptığı açıklamada projeyi kabul etmediklerini ve bu türden yeniden biçimlendirmelerin inanç değerlerine zarar verdiğini belirtti.

Dedebaba Haydar Ercan: "Değerlerimiz Korunmalı"

Bektaşi Dedebabası Haydar Ercan, Gözcü Baba Dergahı’nın tarihî ve kültürel kimliğine vurgu yaparak, "Bu topraklarda var olmuş Alevi-Bektaşi inancı, tüm vatandaşlarımızın ortak değeridir. Değerlerimize sahip çıkmak devletimizin de görevidir." ifadelerini kullandı.

Ercan, Alevi-Bektaşi toplumunun, Gözcü Baba, Sancaktar Baba, Mehmet Ali Hilmi Dedebaba gibi erenlerin kabirlerinin bulunduğu alanın korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dergahın "türbeler içeren tarla" olarak tanımlanmasına da tepki gösterdi.

"Yapılan Çalışmalar Durdurulmalıdır"

Proje kapsamında yürütülen inşaat çalışmalarına karşı çıkan Ercan, inanç ve kültürel mirasa zarar verilmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu mekanda yapılan projeyi kabul etmemiz mümkün değil. Toplumun birliğe en çok ihtiyaç duyduğu bu günlerde, inancımıza ait değerleri hiçe sayan uygulamalara rıza göstermiyoruz. Yetkililerden, bu yanlıştan dönmelerini ve dergahın eski haline bırakılmasını talep ediyoruz."

Alevi-Bektaşi Toplumundan Çağrı

Ercan, Alevi-Bektaşi inancına mensup bireylerin ve kurumların süreci yakından takip ettiğini belirterek, kamuoyunun desteğini istedi. Ayrıca yetkililere, inanç merkezlerinin korunarak geleceğe aktarılması konusunda çağrıda bulundu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız