Hatay’ın Samandağ ilçesinde Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri, felsefe öğretmeni Zihni Berrak’ın danışmanlığında Akdeniz meyve sineğine karşı kimyasal kullanmadan bir proje hazırladı.
Gazlı içecek, şeker, maya ve yapıştırıcı kullanarak pet şişelerden tuzaklar oluşturan öğrenciler, ürünlerini okul bahçesinde test etti.
Deneyler, sinek tuzaklarının başarılı olduğunu gösterdi.
Berrak, projeyi şöyle anlattı:"Amacımız, çiftçilerimizin sinekle doğal yöntemlerle mücadele etmesini sağlamak ve sinek popülasyonunu azaltmaktır. Hiçbir kimyasal kullanmamaya özen gösteriyor, elimizden geleni yapıyoruz. Sinekler kullandığımız doğal malzemelerin kokusuna ve lezzetine kapılıyor, tuzağa giriyor. Bu projeyi öğrencilerimizle birlikte hazırladık ve tüm çiftçilerimizin bu projeye katılmasını istiyoruz."
Projeyi bahçesinde deneyen çiftçi Abdullah Şener, verimi şöyle aktardı:"Bu projeyi kendi bahçemde deneyerek büyük bir verim aldım. Şu an da mandalina hasadı yapılıyor, tüccarlara soruyorum; 'Bir tane bile sinek izi yok, meyveler tertemiz' diyorlar. Zihni hocamdan ve öğrencilerimizden Allah razı olsun, bu projeyi hazırladılar. Tüm Samandağ halkına da çağrım şudur; herkes çiftçiliği bu şekilde, organik yöntemlerle yapsın. Hem bizim için daha sağlıklı olur hem de ürünlerin piyasada satışı daha iyi olur."