Türkiye'nin dört bir yanında enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefiyle sürdürülen yerli ve milli kaynak hamlelerinin, 2026 yılı ilk 6 aylık dönemindeki sonuçları belli oldu.
6 Ayda 23,1 Milyon Varil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından paylaşılan resmi verilere göre, yurt içindeki toplam ham petrol üretimi ilk 6 ayda 23,1 milyon varil seviyesine ulaştı.
Gabar ve Sakarya Sahası Rekor Kırdı
Söz konusu üretimin 21,8 milyon varillik büyük bölümünü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gerçekleştirirken, toplam üretimde aslan payı yüzde 60 oranıyla Şırnak Gabar bölgesindeki sahalardan sağlandı.

Mavi Vatan'dan Gelen Doğal Gaz Verileri
Karadeniz açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda yürütülen çalışmalar ise Türkiye genelindeki konut ve sanayi tüketimini doğrudan rahatlatan rekor bir üretim hacmine dönüştü.
Yılın ilk 6 ayında Türkiye'nin toplam doğal gaz üretimi 1 milyar 641 milyon metreküpü geride bıraktı. Üretimin 1 milyar 608 milyon metreküplük kısmını TPAO üstlenirken, 33 milyon metreküplük bölüm özel sektör firmaları tarafından çıkarıldı.
Bakan Bayraktar Küresel Ölçekteki Yeni Ortaklıkları Duyurdu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üretim hedeflerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bir yandan Gabar'da açtığımız yeni kuyularla petrol üretimimizi artırırken diğer yandan da Karadeniz'de bu yıl doğal gaz üretimimizi iki katına çıkaracağız. Yerli petrol ve doğal gaz üretimimiz artarak devam edecek" dedi.
Yurt içindeki üretim tesislerinin yanı sıra uluslararası alanda atılan stratejik adımların Türkiye'nin enerji diplomasisini güçlendirdiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Enerjide Tam Bağımsız Türkiye' vizyonumuzun bir parçasını da yurt dışındaki hamlelerimiz oluşturuyor. Yurt dışında da kurduğumuz ortaklıklarla petrol ve doğal gaz üretimimiz devam ediyor. Bunun yanı sıra Somali’de sondaj yapıyoruz, Libya’da biri denizde diğeri karada olmak üzere 2 sahada ruhsat aldık. Son olarak Irak özelinde bir anlaşma yaparak Kerkük'te 3 milyar varil petrol rezervi içerdiği değerlendirilen 5 sahaya ortak olduk. Enerji alanında artık küresel ölçekte oyun kurucu bir Türkiye var, yurt içinde ve yurt dışında arama ve üretim yapan bir Türkiye var."