Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Nisan ayına ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerini yayımladı. Verilere göre ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı yıllık bazda yüzde 1,3 artarken, yoğurt, ayran ve içme sütü üretiminde de yükseliş kaydedildi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 2026 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 artarak 994 bin 137 ton olarak gerçekleşti.
Ocak-Nisan döneminde ise toplanan inek sütü miktarında geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Yoğurt ve Ayran Üretiminde Çift Haneli Artış
Nisan ayında süt ürünleri üretiminde birçok kalemde yükseliş görüldü. Geçen yılın aynı ayına göre; İnek peyniri üretimi yüzde 3,4, Ayran ve kefir üretimi yüzde 11,7, Yoğurt üretimi yüzde 13,4, İçme sütü üretimi yüzde 7,9 arttı.
Buna karşın tereyağı ve sadeyağ üretiminde yüzde 7,7 oranında düşüş kaydedildi.
Dört Aylık Dönemde Üretim Arttı
Ocak-Nisan döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre; İnek peyniri üretimi yüzde 2,9, Ayran ve kefir üretimi yüzde 11,1, Yoğurt üretimi yüzde 11,1, İçme sütü üretimi yüzde 6,7 arttı.
Aynı dönemde tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 2,4 geriledi.
Aylık Bazda Süt Toplama ve İçme Sütü Üretimi Azaldı
Mart ayında 1 milyon 7 bin 179 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Nisan ayında aylık bazda yüzde 1,3 azalarak 994 bin 137 tona düştü. İçme sütü üretimi de bir önceki aya göre gerileme gösterdi. Mart ayında 164 bin 354 ton olan içme sütü üretimi, Nisan ayında yüzde 6 azalarak 154 bin 447 ton olarak kayıtlara geçti.