Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
21°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Günlük 3 Bin Lira Yevmiyeye Rağmen İşçi Bulunamıyor

Günlük 3 Bin Lira Yevmiyeye Rağmen İşçi Bulunamıyor

Aydın’ın Germencik ilçesinde devam eden zeytin hasadı, üreticileri işçi bulma sıkıntısı ile karşı karşıya bırakıyor. Günlük 3 bin lira yevmiye teklif edilmesine rağmen çalışacak işçi bulamayan çiftçiler, hasadı ailece tamamlamaya çalışıyor.

Aydın’ın Germencik ilçesinde devam eden zeytin hasadı, üreticileri işçi bulma sıkıntısı ile karşı karşıya bırakıyor. Günlük 3 bin lira yevmiye teklif edilmesine rağmen çalışacak işçi bulamayan çiftçiler, hasadı ailece tamamlamaya çalışıyor.

Günlük 3 Bin Lira Yevmiyeye Rağmen İşçi Bulunamıyor

Aydın, Türkiye’nin zeytin üretiminde başı çeken illerinden biri olmasına rağmen, hasat döneminde yaşanan işçi sıkıntısı üreticileri zor durumda bırakıyor. Germencik ilçesinin Moralı Mahallesi’nde ailesiyle birlikte zeytin hasadı yapan Esma Doğan, hem işçi eksikliğinden hem de fiyatların üreticiyi memnun etmemesinden şikayetçi.

“Yüksek Yevmiyelere Rağmen İşçi Bulamıyoruz”

Zeytin hasadına bir ay önce başladıklarını belirten Doğan, “Günlük 3 bin lira yevmiye teklif ediyoruz ancak çalışacak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Zeytin toplayıcılarına da günlük 1500 lira ödüyoruz fakat gelen işçiler birkaç gün çalışıp bırakıyor. İşçi eksikliği nedeniyle hasadımız en az iki ay sürecek” dedi.
Doğan, zeytin silkme makinelerinin olmasına rağmen bu makineleri kullanacak işçi bulunamadığını ve yüksek rekolteye rağmen mahsulün toplanmasının büyük bir sorun haline geldiğini ifade etti.

Günlük 3 Bin Lira Yevmiyeye Rağmen İşçi Bulunamıyor

Kuraklık Üretimi Olumsuz Etkiledi

Bölgedeki kuraklık koşullarının zeytin üretimini de etkilediğini belirten Doğan, sulama yapılan ağaçlardan iyi verim aldıklarını ancak sulanamayan alanlarda ürünlerin gelişim göstermediğini kaydetti. “Son yağışlarla birlikte zeytinler biraz canlandı ancak bu yıl kuraklık nedeniyle ürün kabarmadı” diye konuştu.

Günlük 3 Bin Lira Yevmiyeye Rağmen İşçi Bulunamıyor

Zorlu Koşullarda Hasat Yapılıyor

Hasat sürecinin oldukça zahmetli olduğunu vurgulayan Doğan, dağlık ve engebeli arazilerde çalışmanın zorluğuna dikkat çekti. “Zeytini toplamak için yere düşenleri tek tek alıyoruz. Örtü serme, dallardan silkme ve toplama işlemleri çok zahmetli. Yere düşen zeytinleri toplayarak üretime katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi.

Günlük 3 Bin Lira Yevmiyeye Rağmen İşçi Bulunamıyor

Zeytinyağı Üretimi Zahmetli Bir Süreç

Zeytinlerin işleme tesisine götürülmeden önce dallarından ve yapraklarından ayrıldığını ifade eden Doğan, zeytinyağının sofraya gelene kadar zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. Ancak bu yıl zeytinyağı fiyatlarının üreticileri memnun etmediğini dile getiren Doğan, “Borsada litresi 150 lira. Bu fiyat emeğimizin karşılığı değil. Zeytinyağının fiyatı, üreticiyi tatmin edecek seviyede değil” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız