Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
18°
Akdeniz Gerçek | Dünya | WMO: Afrika'da 2030'a Kadar 118 Milyon Yoksul İklim Kriziyle Karşılaşabilir

WMO: Afrika'da 2030'a Kadar 118 Milyon Yoksul İklim Kriziyle Karşılaşabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) yayımladığı rapora göre, Afrika'da 2030'a kadar 118 milyon yoksul insan, iklim değişikliğinin etkileriyle karşı karşıya kalabilir.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) yayımladığı rapora göre, Afrika'da 2030'a kadar 118 milyon yoksul insan, iklim değişikliğinin etkileriyle karşı karşıya kalabilir.

WMO: Afrika'da 2030'a Kadar 118 Milyon Yoksul İklim Kriziyle Karşılaşabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), "2023 Afrika'da İklim Durumu" başlıklı raporunu yayımladı. Rapora göre, Afrika, iklim değişikliği konusunda giderek daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. 2030'a kadar Afrika'da yaklaşık 118 milyon yoksul insanın kuraklık, seller ve aşırı sıcaklar gibi iklim krizlerinin etkilerine maruz kalması bekleniyor.

WMO raporunda, Afrika ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılalarında (GSYİH) ortalama yüzde 2,5 kayıp yaşadığı belirtiliyor. Ayrıca, birçok ülkenin bütçelerinin yaklaşık yüzde 9'unu ekstrem iklim olaylarına yanıt olarak kullandığı ifade ediliyor. Sahra Altı Afrika'da iklim değişikliğine adaptasyon maliyetinin gelecek 10 yılda yıllık 30-50 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu maliyet, bölgenin GSYİH'sinin yüzde 2-3'ü arasında olacak.

Erken Uyarı Sistemlerinin Önemi

Raporda, Afrika ülkelerinin ulusal meteoroloji ve hidroloji servisi hizmetlerine daha fazla yatırım yapması ve iklim değişikliğine karşı erken uyarı sistemleri uygulamasını hızlandırması gerektiği vurgulanıyor. Bu önlemler, hayatları ve geçim kaynaklarını korumak için kritik öneme sahip.

Son 60 Yılda Hızlanan Isınma

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, Afrika'da son 60 yılda küresel ortalamadan daha hızlı bir ısınma eğilimi gözlemlendiğini belirtti. 2023 yılında kıtada ölümcül sıcak hava dalgaları, şiddetli yağmurlar, seller, tropikal siklonlar ve uzun süreli kuraklıklar yaşandı. Bu aşırı hava olaylarının topluluklar üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını ifade etti.

2024'te Devam Eden Aşırı Hava Olayları

Saulo, 2024'te Afrika'da aşırı hava olaylarının devam ettiğini bildirdi. Güney Afrika'nın bazı bölgeleri yıkıcı kuraklık ile mücadele ediyor. Doğu Afrika ülkelerinde, özellikle Sudan ve Güney Sudan'da olağanüstü mevsimsel yağışların ölüm ve yıkım yarattığını belirtti. Bu durum, zaten mevcut olan insani krizi daha da kötüleştiriyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız