Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
20°
Akdeniz Gerçek | Isparta | Isparta’daki "Elmada Stokçuluk" İddialarına Resmi Yanıt: "Ürünün Yüzde 90'ı Satıldı"

Isparta’daki "Elmada Stokçuluk" İddialarına Resmi Yanıt: "Ürünün Yüzde 90'ı Satıldı"

Isparta'da soğuk hava depolarında bekleyen elmalar üzerinden yürütülen "stokçuluk" tartışmalarına İl Tarım ve Orman Müdürlüğü son noktayı koydu. İl Müdürü Mehmet Tuğrul, hasat edilen elmanın yüzde 90’ının satıldığını belirten Tuğrul, "Depolarda kalan az miktardaki ürün de tüccara değil, üreticiye aittir; stokçuluk söz konusu değildir" dedi.

Isparta'da soğuk hava depolarında bekleyen elmalar üzerinden yürütülen "stokçuluk" tartışmalarına İl Tarım ve Orman Müdürlüğü son noktayı koydu. İl Müdürü Mehmet Tuğrul, hasat edilen elmanın yüzde 90’ının satıldığını belirten Tuğrul, "Depolarda kalan az miktardaki ürün de tüccara değil, üreticiye aittir; stokçuluk söz konusu değildir" dedi.

KAYNAK: İha
Isparta’daki "Elmada Stokçuluk" İddialarına Resmi Yanıt: "Ürünün Yüzde 90'ı Satıldı"

Türkiye’nin elma ambarı olarak bilinen Isparta’da, soğuk hava depolarında bekletilen yaklaşık 50 bin ton elma üzerinden yürütülen "stokçuluk" ve "fiyat manipülasyonu" iddiaları üzerine resmi makamlardan net bir açıklama geldi. Kamuoyunda üretici ve tüccarın kasıtlı olarak ürün sakladığı yönündeki tartışmalara yanıt veren Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, depolardaki durumun tamamen piyasanın rutin işleyişiyle ilgili olduğunu söyledi.

"Ekim Ayından Bu Yana Elmanın Yüzde 90’ı Satıldı"

Isparta'da geride kalan ekim ayında yaklaşık 800 bin ton elma hasadı gerçekleştirildiğini hatırlatan İl Müdürü Mehmet Tuğrul, bu ürünün 507 bin tonunun atmosfer kontrollü soğuk hava depolarında koruma altına alındığını belirtti. Stokçuluk iddialarının gerçeği yansıtmadığını rakamlarla ortaya koyan Tuğrul, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda bu ürünlerin yalnızca yüzde 8-9'luk bir kısmı depolarda kalmıştır. Ekim ayından bu yana geçen süreçte elmanın yaklaşık yüzde 90'ı satılarak piyasaya arz edilmiştir. Kalan miktar haziran ortasına, hatta kontrollü depolarda temmuz ayına kadar kademeli olarak satılmaya devam edecektir. Dolayısıyla ilde bir stokçuluk değil, normal ve rutin bir satış sürecinin devam ettiği görülmektedir."

Depodaki Ürünün Çoğunluğu Tüccara Değil Üreticiye Ait

Soruşturmalar ve saha tespitleri neticesinde depolarda kalan elmanın kime ait olduğunu da açıklayan Mehmet Tuğrul, "Geçtiğimiz hafta ekiplerimizle yaptığımız tespitlerde, depolarda kalan ürünün sadece yüzde 32'sinin tüccara ait olduğunu, geri kalan büyük kısmının ise doğrudan üreticinin kendi elması olduğunu belirledik. Söylendiği gibi piyasayı kilitleyen devasa tüccar stokları bulunmuyor" dedi. Isparta'nın 116 soğuk hava deposuyla elmayı yıl geneline yayarak taze tuttuğunu ve her ay düzenli satış yapıldığını vurguladı.

Elma Fiyatlarındaki Artışın Sebebi Tamamen Maliyetler

Piyasadaki elma fiyatlarının 100 liraya kadar yükselmesiyle ilgili de maliyet analizini paylaşan İl Tarım Müdürü Tuğrul, fiyat artışlarının arkasında fırsatçılık değil, fire ve işleme maliyetleri olduğunu söyledi. Depolara giren ürünlerin kalitelerine göre ayrıldığını belirten Tuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl sezon ortasında elma fiyatı 45 lira civarındaydı. Ancak bu süreçte bozulan, çürüyen elmalarla birlikte maliyetler zaten 45 liranın üzerine çıkıyor. Buna paketleme, işçilik, nakliye ve fireler eklendiğinde raftaki fiyat giderek yükseliyor. Bazı noktalarda elmanın 100 lira olması ürünün işlenmesi ve bu ek maliyetlerle ilgilidir. Stokçuluk veya fahiş kâr durumu söz konusu değildir, piyasa araştırmalarımız sürekli kontrolümüz altındadır."

Yeni Sezonda Isparta’dan 1 Milyon Ton Elma Rekoltesi Beklentisi

Geçtiğimiz yıl lokal bölgelerde yaşanan don olayları nedeniyle üretimin 800-850 bin ton bandında kaldığını aktaran Mehmet Tuğrul, yeni sezon için müjde verdi. Bu yıl hava şartlarının elma üretimi için oldukça elverişli gittiğini kaydeden Tuğrul, Isparta genelinde bu sezon 1 milyon tonun üzerinde bir elma rekoltesi beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız