Genel Başkan Özel Gençlerle Anıtkabir'e Yürüyor! Genel Başkan Özel Gençlerle Anıtkabir'e Yürüyor!

Gürer, yılanların önemli ölçüde azalması sonucunda üreyen farelerin, tarlalarda, ağaçlarda ve ürünlerde ciddi zararlara yol açtığına dikkat çekti. Özellikle çekirge, Akdeniz Sineği ve domates güvesi gibi zararlılarla birlikte farelerin de tarım alanlarında görüldüğünü vurguladı. Gürer, “Tarla faresi ile oluşan zarara karşı yapılan ilaçlamada yeterli sonuç alınamadığı için bu konularda daha kapsamlı ve genişletilmiş çalışmalara yönelmesi şart” dedi.

Zararların Artmasının Nedenleri

Gürer, küresel iklim değişikliğinin yanı sıra, tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanılmasının tarımsal sorunlara yol açtığını ifade etti. Bu durumun çiftçilere ek maliyetler ve üretim kayıpları olarak yansıdığını belirtti. Gürer “Tarla faresi ile oluşan zarara karşı yapılan ilaçlamada yeterli sonuç alınamadığı için bu konularda daha kapsamlı ve genişletilmiş çalışmalara yönelmesi şart” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin Çağrısı: Mücadele Şart

Tarla farelerinin artmasıyla birlikte, çiftçilerin üretim kayıplarının arttığını ve bu zararların tarım sigortası kapsamında ele alınmasını talep ettiklerini ifade etti. Doğal dengeyi koruyarak zararlılarla mücadele edilmesi gerektiğini ve bu konuda daha etkili yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Çiftçilerimiz, artan girdi maliyetleriyle mücadele ederken bir de fare sorunu ile karşı karşıya kalmış durumda. Tarla ve bahçeleri delik deşik olan çiftçilere ek bir gider yükü eklendi. Üreticiler mücadelede de beklediği sonucu alamıyor" diye konuştu.

“Mevsimsel değişimlerin yanı sıra tarım zehirlerinin yanlış ve bilinçsiz kullanılması sorunlara neden oluyor” diyen Gürer, “Farklı bölgelerden arayan çiftçilerimiz bu yıl tarla faresi sayısında artıştan söz ediyorlar. Domates güvesi, Akdeniz sineği, çekirge saldırısı ile karşı karşıya kalmış olan çiftçilerimiz, bu dönemde tarla farelerinin artması nedeniyle üretim kaybının olacağını belirtiyorlar” dedi.

Üreticilerden Çağrı: Çözüm İçin Destek İstendi

Üreticiler de, tarla farelerinin neden olduğu zararların ciddiyetini vurgulayarak, ücretsiz ve etkili ilaç dağıtımı talebinde bulundu. Osman Eren, “100 ağacım vardı. Farelerin zarar verdiği 50 ağacı kestim. 4 yaşındaki ağaçların köklerine yakın kısımlarının tarla faresi tarafından kemirilmesi nedeniyle ağaçlar kuruyor. Bahçe zeminine verdiği zarar ve ağaç dip kökleri kemirmesi ile verdiği zarara ek bir de fidanın toprağa yakın bölümlerini, yakın kısımlarını kemirerek ağaçların kurumasına sebep oluyor. Önlemler alsak da sonuç alamadık. Tarım ilaçlarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu arada tarım ilaç fiyatları da arttı. Artan girdiler yanında ek bir maliyet daha çıktı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ücretsiz etkili ilaç dağıtılsın” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: ANKA