Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
20°
Akdeniz Gerçek | Çevre | Konya Büyükşehir Belediyesi'nden Su Tasarrufu Uyarısı!

Konya Büyükşehir Belediyesi'nden Su Tasarrufu Uyarısı!

Konya'da su rezervlerinin azalmasıyla ilgili KOSKİ uyarıda bulundu. Su kaynaklarının dengeli kullanımı için Konyalılardan işbirliği istendi.

Konya'da su rezervlerinin azalmasıyla ilgili KOSKİ uyarıda bulundu. Su kaynaklarının dengeli kullanımı için Konyalılardan işbirliği istendi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nden Su Tasarrufu Uyarısı!

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, şehirdeki azalan su rezervlerinin oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti. KOSKİ, su kaynaklarının dengeli kullanılmaması durumunda daha büyük risklerin ortaya çıkabileceğini belirterek, tüm Konyalıları su tasarrufu konusunda işbirliğine davet etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nden Su Tasarrufu Uyarısı!

Konya’nın su ihtiyacının 2018 Haziran'dan 15 Ağustos 2024'e kadar Bağbaşı ve Altınapa barajlarından karşılandığı, ancak 15 Ağustos 2024 itibariyle su temininin yüzde 50’sinin kuyulardan, yüzde 50’sinin ise barajlardan sağlandığı açıklandı. KOSKİ, barajlardaki su seviyesinin buharlaşma, kuraklık, küresel iklim değişikliği ve yağış eksikliğinden dolayı azaldığını vurguladı. Konya merkezde 201 adet kuyunun çalıştırıldığını belirten KOSKİ, şehrin su kesintisi yaşanmadan bu noktaya geldiğini ifade etti.

Suyu Maliyet Fiyatına Veriyoruz

Açıklamada, su rezervinin korunması için büyük bir hassasiyet gösterildiği belirtilerek, yer altı su seviyesindeki azalma nedeniyle kuyulardan alınan su miktarının düştüğü ifade edildi. KOSKİ, suyun büyük miktarda elektrik enerjisi gerektiren işlemlerle sağlandığını, girdi maliyetlerinin artmasına rağmen suyun maliyet fiyatına verildiğini belirtti.

Su Kesintisi Yaşanmadı

Türkiye’de bazı büyükşehirlerin su kesintisi yaşadığı belirtilerek, Konya'da su kesintisi yapılmadan 24 saat kesintisiz içme suyu sağlanmaya çalışıldığı kaydedildi. Konya Büyükşehir Belediyesi, halktan su tasarrufu konusunda daha dikkatli olmalarını ve suyu yalnızca gerekli alanlarda kullanmalarını talep etti.

Çim Alanlar Azaltıldı

Konya'da su kayıp-kaçak oranlarının yüzde 34’ten yüzde 24’e düşürülmesiyle büyük bir başarı elde edildiği vurgulandı. Büyükşehir Belediyesi, yeşil alanlarda çim alanlarını azaltarak, daha az su tüketen çalı bitkilerine geçiş yaptı. Ayrıca geri dönüşüm suyu kullanımının artırılmasıyla yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlandığı belirtildi.

Tasarruf Edilmesi Gerekiyor

KOSKİ, suyun evlere ulaştırılmasının zorlu süreçlerine dikkat çekerek, suyun değerinin anlaşılması gerektiğini vurguladı. Su arıtma, pompa istasyonları ve depolama süreçlerinin önemli olduğu, binalarda su depolarının temiz tutulmasının büyük önem taşıdığı belirtildi.

KOSKİ, suyun korunması ve tasarrufu konusundaki hassasiyetin her bireyden beklendiğini, suya sahip çıkmanın vatana sahip çıkmakla eşdeğer olduğunu ifade etti. Kış aylarında yağışların artmasıyla birlikte su arzındaki dengenin sağlanması temennisinde bulunuldu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız