Ramazan ayında en çok ihmal edilen öğün olan sahur, gün boyunca tok kalmanın temelini oluşturuyor. Ancak, sahura kalkmayanlar sağlık problemleriyle karşılaşabilirler. Sindirim bozuklukları, kan şekeri dengesizlikleri, mide rahatsızlıkları, tansiyon düzensizlikleri ve susuzluk gibi sorunlar sahurun önemini ortaya koyuyor. Peki, sahurda ne yemeliyiz ve tok tutan besinler nelerdir?
Sahurda Tok Tutan Besinler
Protein açısından zengin olan besinler sahurda tok kalmamızı sağlar. Tok kalmamızı sağlayacak besinler arasında süt, yumurta, lor peyniri, muz, sebzeler ve tahıllar bulunuyor. Bu besinler kan şekerimizi de dengeler. Mesela, sütün içerisine biraz tarçın atarak kan şekerimizi daha dengeli hale getirebiliriz.
Sahur İçin Tok Tutan Tarifler
Sebzeli Krep
Yumurtanın doyuruculuğunu garnitürlerle buluşturduk ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Hazırlaması 20, pişirmesi ise 10 dakika süren sebzeli krep tarifi ile bütün gün enerjinizi koruyabilirsiniz.
Bayatlamayan Poğaça
Ana malzemeleri poğaça hamuru, maydanoz ve beyaz peynir olan bayatlamayan poğaçayı, erken saatlerde hazırlayarak saklayabilirsiniz. Uzun süre bayatlamadan saklanabildiği için, sahura kalktığınızda bir kez ısıtmanız yeterlidir.
Ekmek Üstü Pizza
Tok tutan besinler içinde tahıllı ekmekler önemli bir yere sahiptir. Sahur saatlerinde sade ekmeğe abanmak yerine, üzerine domates, biber, zeytin, peynir ve yumurta ekleyerek pratik ekmek üstü pizza tarifini hazırlayabilirsiniz.
Kabaklı ve Lor Peynirli Omlet
Sahurda ağırlık verilmesi gereken besin grubu sebze, peynir ve yumurtadır. Klasik omletlerden sıkılanlar için; kabak, yumurta ve lor peynirini bir araya getirdik. Hem besleyici, hem de pratik bir tarif ortaya çıktı. Üstelik, hazırlaması yalnızca 20 dakika.
Sahurda Susatmayan Besinler
Cacık, meyve salatası, ayran, kefir, söğüş sebze, karpuz, kuru yemiş, ev yapımı hoşaf gibi besinler ise susamamızı önler.
Besinlerin Yanı Sıra
Yulaf ezmesi, bazlama, ev yapımı yoğurt, ev yapımı kefir, haşlanmış yumurta, söğüş salata gibi besinler de sahur sofralarında tercih edilebilir.