Yarın 5 Aralık Kadın Hakları Günü.

Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümü.

Modern Türkiye’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu önemli devrimi ile 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açılmıştı.

Dahası Türkiye,  bize hemen her konuda şaşı bakan Fransa'dan Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.

5 Aralık 1934 Atatürk’ün bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara imza attığı gün olarak tarihteki yerini aldı.

Dile kolay tam 84 yıl önce kadın-erkek eşitliğinin en güzel örneklerini birini sergileyerek, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için düğmeye bastı, Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikle kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki 5 Aralık Türk Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisidir.

Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin ilk tohumları 1930’lu yıllarda atılmıştı..

O yıllarda Meclis’ten çıkarılan bir dizi yasa ile kadınların belediye seçimlerinde oy kullanmaları sağlandı..

Atatürk’ün bu önemli devrimi ile kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki Belediye seçimlerinde kullandı.

 Yazılı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, seçimler, Eylül başından Ekim'in 20'sine kadar sürdü.

 Şehir meclislerine girebilen kadınlar arasında İzmir seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)'nın iki kadın adayı olan Hasane Nalan ve Benal Nevzat Hanımlar ile, İstanbul seçimlerinde CHF adayı olan Rana Sani Yaver (Eminönü), Seniye İsmail Hanım (Beykoz), Ayşe Remzi Hanım (Beyoğlu), Nakiye (Beyoğlu), Latife Bekir (Beyoğlu) Hanımlar vardı.

Köy Kanunu’nun 20. Maddesinin değiştirilmesine dair 26 Ekim 1933 tarihli ve 2329 sayılı kanunun çıkarılmasıyla; kadınların köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkı tanınmış oldu.

Pekala Türkiye’nin ilk kadın muhtarı kim oldu ?

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı oldu.

Kadınların milletvekili seçilme isteği ile Cumhuriyetin ilk yıllarına rastlıyor.

Kadınlar, milletvekili olabilmek için ilk adımı 1923'te atmışlardı.

 Bu adım, kadınların 1923 yılında Nezihe Muhiddin önderliğinde ilk kadın partisi ‘Kadınlar Halk Fırkası’nı kurma isteğiydi.

Fakat 1909 Seçim Kanunu sebebiyle bu parti kurma girişimi, Kadınlar Halk Fırkası'nın Türk Kadınlar Birliği adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlanmıştı.

Oysa  1924 anayasası hazırlanırken kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olması gündeme geldi ancak TBMM genel kurulunda bu hakların yalnızca erkeklere tanınması fikri ağır bastı.

Gerekli yasal değişiklik 1934 yılında Başbakan İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu gerçekleşti.

Öneri, 5 Aralık 1934'te Mecliste görüşüldü. Yapılan oylamada, 317 üyeli Meclis’te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla değişiklik önerisi kabul edildi.

Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi.

Bu anayasa değişiklikleri çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanunu (Milletvekili Seçimi Kanunu)'nda 11 Aralık 1934'de yapılan değişiklikler sonucu anayasada tanınan haklar seçim kanunuyla da düzenlendi.

Atatürk, Türk kadınına kendilerini demokrasi havarisi olarak gösteren Avrupalılardan daha önce seçme ve seçilme hakkı tanınması kuşkusuz en büyük devrimlerden birisi..

Günümüzde ise Atatürk’e  bu önemli devrimine, kendilerine sağlanan seçme ve seçilme hakkına rağmen dil uzatan, dünyayı hayran bırakan devrimlerine dudak büken, giyim, yaşam tarzı ve gelişime kadınların olduğu görmek üzücü..

1930’larda kadınlara verilen bu önemli hakka rağmen Antalya’da yaklaşan yerel seçimler için kadın belediye başkan adayı ya da adaylarından söz edilmeyişi kaygı verici..

Daha da önemlisi Antalya’da bugüne kadar bir kadın belediye başkanı görev yapmadı..

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde bu ayıba son verilir mi ?

Bekleyip göreceğiz..