Harita olmadan kentleşmenin doğru olmayacağını söyleyen HKMO Şube Başkanı Okan Hançer,  “Meslek odası olarak bunları söylemek bizim görevimiz. Hali hazır harita eksikliği. Hali hazır harita dediğimiz etrafınızda gördüğünüz binalar, alışveriş merkezleri, ticari alanlar, köprüler, barajlar onların ölçülerek harita ortamına alınması. Aynı zamanda yüksekliklerini de aktarıyorsunuz. Şehrimizin bir nevi fotoğrafını çekmiş oluyorsunuz. Neresi yüksek, neresi eğilimli, hangi yapılar var, kentte ne kadar hızlı bir gelişme var zaman içinde ki değişimini görebiliyorsunuz. Teknik olarak bütün bu detayları bir arada görebildiğimiz haritalara hali hazır harita diyoruz. Bu hali hazır haritalar kentleşmenin alfabesinin ilk harfi. Alfabeden  ‘a’ harfini çıkarırsanız kelimeler eksik olur. Kurduğumuz cümleler anlamsız olur. Hali hazır harita olmadan kentleşme, sesli harf olmadan cümle kurmaya benziyor. Antalyamız için ekmek ve su kadar önemli” dedi.

 

KENDİNİ AMORTİ EDEN BİR UYGULAMA

Antalya’da en son çizilen haritanın 2006’ya ait olduğunu ve hala kullanmaya devam edildiğini vurgulayan Başkan Hançer, “Hali hazır harita Antalya’da 2006’da yapıldı ve hala bu haritayı kullanılmaya devam ediyoruz. Antalya’da bunun yenilenmesi gerekiyor. Bir an önce bunun ile ilgili çalışmaların başlaması şart. Harita çizimleri fotogrametrik yöntemlerle yapılıyor ve 2006’dan bu yana gelişen teknolojiyle daha hızlı bir şekilde yapılabilir. Kısmen insansız hava araçlarıyla da yapılabilir. Yüklü bir maliyeti var. Aslında belediyeler her türlü mühendislik hizmetlerinde yaparken haritaya ihtiyaç duyuyorlar ve lokal olarak yapıyorlar. 19 İlçede ayrı ayrı bir bütçe harcanıyor ama baktığınızda bütüncül bir veri ortaya çıkmıyor. Aynı zamanda fazla para harcanıyor. Bu bir defa tek bir elden yapılsa 19 ilçe kullansa zaten kendi içinde kendini amorti edecek. Maliyeti devede kulak kalıyor. İlk baktığınızda maliyet yüksek gelebilir ama kendini sonradan amorti eden bir uygulama” dedi.  

 

“HARİTA OLMADAN DÖNÜŞÜM OLMAZ”

Başkan Okan Hançer, “Belediyeler, yerel yönetimler kentin gelişiminde imar planı yaparken arazideki yapıları, yolları ve su kaynaklarını görürler. Harita üzerinden o planı uygun geçirdikleri zaman oradan geçen bir su kaynağını, mevcut yolları sonradan yıkım ve kamulaştırma yükleriyle karşı karşıya kalmamak için vatandaşların evlerini koruyabilirler. İmar planları açısından çok önemli bir konu. Hali hazır haritanız güncel ve doğru olmazsa sizin yaptığınız imar planı da sağlıklı olmaz. Çünkü mülkiyet sorunlarını ortaya çıkarır. Altyapıyı oluşturmazsınız. Kentsel dönüşüm yapamazsınız. Köprü, yol yapamazsınız. Şimdi geçmiş dönemde kırmızı kot projelerini uygulamaya geçirdik. Hali hazır harita olmadan kırmızı kot projesini de uygulayamıyorsunuz. O da havada kalıyor” dedi.

 

KIRSAL YERLEŞİK ALAN SINIRI ÇİZEMİYORUZ

Antalya’da köy yerleşik alanlarının, orman alanlarının belirlenmesinin yıllardır çözülemeyen bir sorun olduğunu söyleyen Başkan Hançer, “Tarım kısmını ele alırsak; mesela toplaştırma projesi yapacaksınız. Kırsal alanlarda nerde sera, ev, mevcut yollar var nereden geçiyor bilmeniz gerek. Antalya’mızda köy yerleşik alanlarının, orman alanlarının belirlenmesi yıllar yılı çözülememiş sorunlardan bir tanesi. Bizim tarım kentimiz Antalya’mızda maalesef henüz kırsal yerleşik alan sınırını bile çizemiyoruz. Elinizde veri olmadığı için mülkiyet sorunları üst üste binince kırsal alanda neresi yerleşim neresi tarım bölgesi ayrılamıyor” dedi.

 

DOĞAL AFET YÖNETİLEBİLİR

Doğal afet yönetiminde haritanın yol gösterici olduğunu vurgulayan Okan Hançer, “Bununla birlikte sık sık konuştuğumuz afetler kısmı var. Afet sırasında ya da tedbir aşamasından harita size yol gösteriyor. Örneğin; Orman yangınında tedbir alacaksınız. Nerede ev var, insanlar nerede yaşıyor, ulaşım nasıl sağlanır bunların hepsi için güncel harita şart. Kağıt üzerinden güncel olmayan hatalı haritalarda planlama yaptığımız zaman afetle ilgili arazide bambaşka bir şeyle karşılaşabilirsiniz. Bununda örnekleri çok yaşandı. Orman yangını oldu. Bunlardan ders alınıp Antalya’nın güncel bir haritası yapılırsa idarelerinde hem afete müdahale hem de afet yönetimi sağlıklı olur.

 

TEMEL ALTLIK HALKASIYIZ

İklim değişikliği konusu da önemsediğimiz konulardan bir tanesi diyen Başkan Hançer, “Su kaynaklarını, ormanı, sit alanlarını, kıyıyı koruyacaksınız. Ama bunları nasıl koruyacaksınız? Antalya’nın su kaynaklarını doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine güncel halde görebildiğimiz bir veri yok. Hali hazır harita burada devreye giriyor. Su kaynakları nereden başlayıp nerede bittiğini, su kaynaklarının aktığı yatakta bir tahribat olup olmadığını ölçmek mekânsal veriden geçiyor. Bu eksik olduğu zaman ölçemiyoruz ve yönetemiyoruz. Bu bir zincirleme ve biz bunun bir halkasıyız. Temel altlık halkasından bir tanesiyiz. Kelebek etkisi devam ediyor. Sorunlar devam ediyor. Türkiye’de hali hazır veri yapısı sağlam olan şehirler var. Antalya bir turizm kenti ve her yıl 15 milyon turist alan bir kent. Dünyanın en güzel kenti diyoruz ama bu kenti hak ettiği şekilde planlayamıyoruz” diye konuştu.

 

 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE TALEP

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne taleplerini ilettiklerini söyleyen Başkan Hançer sözlerini şöyle sürdürdü: “Özetlemek gerekirse bir araziye bir yapı yapmak için ruhsata, ruhsatın alınması için imar planına, imar planı için ise hali hazır harita ihtiyaç var. Antalya’da eksik olan en temel sorun bu. Harita olmayınca sarmal halde sorunlarla boğuşuyoruz. Bu bahsettiğimiz sorunların bazıları. Bizler ziyaretlerimizde dile getirdik. Anlattığımız her belediye başkanı bize hak verdi ve duruma olumlu bakıyorlar. Harita mühendisleri olarak bizler mekana dayalı veri üretiyoruz. Bütün mühendislik ve mimarlık hizmetlerinde altlık oluşturuyoruz. Sağlıklı ve doğru yürütebilmeleri için. Bizler Harita ve Kadastro Mühendisleri olarak en kısa sürede konu ile ilgili bütçe ve yol haritasının hazırlanarak zaman kaybetmeden yapılmasını talep ediyoruz. Bizler meslek odaları olarak üstümüze düşen desteği vermeye hazırız. Takipteyiz ve olmaya devam edeceğiz.” 

BUSE YEŞİL

 

 

Editör: TE Bilisim